Nadeszła pora na pieczenie piernika staropolskiego.
Przygotowanie ciasta opisane było tutaj.
Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na trzy części. Blachy z wysokim
brzegiem wyłożyć papierem do pieczenia (użyłam blach o wymiarach 36x25 cm).
Każdą część rozwałkować mniej więcej na wymiar blachy, przełożyć do środka blachy
i wyrównać palcami.
Piec w temperaturze 170°C przez 15 minut (piekłam na trzech
poziomach z włączoną dolną grzałką i termoobiegiem). Po wyjęciu zostawić ciasto
w blachach do wystudzenia.
Do przełożenia:
około 1 l śliwek w czekoladzie, powideł śliwkowych lub
dowolnej masy
Po wystudzeniu przełożyć blaty piernika lekko podgrzanymi
śliwkami w czekoladzie, powidłami śliwkowymi lub dowolną masą. Górny blat przykryć
papierem do pieczenia i równomiernie obciążyć. Odstawić w niezbyt ciepłe
miejsce na 3-4 dni.
Kolejna część – dekorowanie: 1-4 dni przed świętami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz