środa, 16 grudnia 2015

Piernik staropolski cz.2


Nadeszła pora na pieczenie piernika staropolskiego. Przygotowanie ciasta opisane było tutaj

Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na trzy części. Blachy z wysokim brzegiem wyłożyć papierem do pieczenia (użyłam blach o wymiarach 36x25 cm). Każdą część rozwałkować mniej więcej na wymiar blachy, przełożyć do środka blachy i wyrównać palcami.

Piec w temperaturze 170°C przez 15 minut (piekłam na trzech poziomach z włączoną dolną grzałką i termoobiegiem). Po wyjęciu zostawić ciasto w blachach do wystudzenia.

Do przełożenia:
około 1 l śliwek w czekoladzie, powideł śliwkowych lub dowolnej masy

Po wystudzeniu przełożyć blaty piernika lekko podgrzanymi śliwkami w czekoladzie, powidłami śliwkowymi lub dowolną masą. Górny blat przykryć papierem do pieczenia i równomiernie obciążyć. Odstawić w niezbyt ciepłe miejsce na 3-4 dni.

Kolejna część – dekorowanie: 1-4 dni przed świętami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz