niedziela, 22 listopada 2015

Piernik staropolski


Bardzo smaczny, dojrzewający piernik. Przekładam go śliwkami w czekoladzie, ale można użyć powideł lub dowolnej masy. Górę i boki polewam czekoladą i posypuję posiekanymi orzechami. Jego zaletą jest także to, że może być gotowy już na kilka dni przed świętami. Przepis pochodzi z książki „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole” autorstwa Tadeusza Żakieja, wydanej pod pseudonimem Maria Lemnis i Henryk Vitry. Korzystam z wersji zamieszczonej na blogu „Moje wypieki”, ponieważ książka zaginęła w trakcie przeprowadzki. Dziś część pierwsza – przygotowanie ciasta. Kolejna – pieczenie – tydzień przed świętami. 

Przygotowanie ciasta: najlepiej 4-6 tygodni przed świętami, ale 2 też wystarczą.

500 g naturalnego miodu
330 g cukru (1½ szklanki)
250 g masła
1 kg mąki pszennej
3 jajka
3 łyżeczki sody oczyszczonej
125 ml mleka
½ łyżeczki soli
60 g domowej przyprawy do piernika lub 80 g kupnej

Miód, cukier oraz masło zagotować na średnim ogniu, mieszając aż do rozpuszczenia się cukru. Wystudzić.

Do wystudzonej masy dodać resztę produktów i wymieszać do dokładnego połączenia się składników (użyłam haka do ciasta drożdżowego).

Masę przełożyć do szklanego, kamionkowego lub emaliowanego naczynia z pokrywką lub po przełożeniu przykryć lnianą ściereczką. Odstawić do lodówki na kilka tygodni. 

Pieczenie ciasta: 5-7 dni przed świętami (tutaj).

Dekorowanie polewą: 1-4 dni przed świętami (tutaj).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz