Bardzo prosty przepis na marcepan – bez białek, z amaretto
zamiast stosowanego niekiedy olejku migdałowego. Robi się go szybko i jest
pyszny. Marcepan można wykorzystać do ciast, nadziewania pieczonych jabłek, robienia
pralinek lub po prostu zjeść go, krojąc na plasterki ;)
200 g migdałów
170 g cukru pudru
3-7 łyżek amaretto
Migdały zalać wrzątkiem. Po 15-30 minutach odlać wodę i
wyłuskać migdały ze skórki. Zmielić migdały w malakserze lub przystawce do
robota z dużym nożem. Kiedy cząstki migdałów zaczną się zbijać, dodać cukier
puder oraz część amaretto i dalej miksować. Stopniowo dodawać resztę alkoholu.
Gdy masa zacznie odrywać się od ścianek miksera i tworzyć kulę, ilość amaretto
jest właściwa.
Uformować wałek lub kulę, zawinąć w folię aluminiową.
Przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz