wtorek, 10 listopada 2015

Domowy marcepan



Bardzo prosty przepis na marcepan – bez białek, z amaretto zamiast stosowanego niekiedy olejku migdałowego. Robi się go szybko i jest pyszny. Marcepan można wykorzystać do ciast, nadziewania pieczonych jabłek, robienia pralinek lub po prostu zjeść go, krojąc na plasterki ;)

200 g migdałów
170 g cukru pudru
3-7 łyżek amaretto

Migdały zalać wrzątkiem. Po 15-30 minutach odlać wodę i wyłuskać migdały ze skórki. Zmielić migdały w malakserze lub przystawce do robota z dużym nożem. Kiedy cząstki migdałów zaczną się zbijać, dodać cukier puder oraz część amaretto i dalej miksować. Stopniowo dodawać resztę alkoholu. Gdy masa zacznie odrywać się od ścianek miksera i tworzyć kulę, ilość amaretto jest właściwa.

Uformować wałek lub kulę, zawinąć w folię aluminiową. Przechowywać w lodówce. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz