poniedziałek, 30 listopada 2015

Jesienna tarta z gruszką i orzechami według Trine Hahnemann


Jesienne marzenie – gruszki, marcepan, wanilia i orzechy ;) Dodatek crème fraîche sprawi, że tarta nie będzie mdła i zjedzą ją z przyjemnością nie tylko miłośnicy ekstremalnej słodyczy.

Ciasto:

95 g mąki pszennej
60 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
1/3 łyżeczki soli
4 łyżeczki cukru pudru
60 g masła w temperaturze pokojowej
1 średnie jajko

Wszystkie składniki wrzucić do misy robota. Mieszać, używając końcówki do ucierania, przez ½ minuty na pierwszej prędkości, następnie 1-3 minut na trzeciej prędkości do dokładnego połączenia się składników. Ciasto owinąć folią i schłodzić przez 30 minut.

Rozwałkować ciasto na macie silikonowej tak, aby pasowało do formy o wymiarach 35 cm na 11 cm. Wyłożyć nim formę, dociskając do dna i boków. Obciąć nadmiar ciasta. Na cieście położyć arkusz papieru do pieczenia i wysypać na niego suszony groch. 

Piec w temperaturze 180°C przez 15 minut. Usunąć pergamin wraz z grochem. Poczekać, aż tarta lekko się przestudzi.

Nadzienie:

60 g marcepanu
½ dużego strąka wanilii
60 g cukru pudru
60 g masła w temperaturze pokojowej
2-3 dojrzałe gruszki
garść posiekanych orzechów włoskich


Rozciąć strąk wanilii, wyskrobać nożem nasiona. W mikserze z dużym nożem utrzeć marcepan, cukier, nasiona wanilii oraz masło aż osiągną jednolitą konsystencję.

Gruszki przekroić na cztery części i wyjąć gniazda nasienne. Pokroić gruszki na plastry. 

Na przestudzoną tartę położyć masę z marcepanem, na niej ułożyć plasterki gruszek i delikatnie wcisnąć je w masę. Posypać orzechami.

Piec 30 minut. Podawać ciepłe lub zimne. Autorka sugeruje jako dodatek crème fraîche.



Kuchnia skandynawska 2015

Inspiracja: Trine Hahnemann, Scandinavian baking. Loving baking at home, książki użyczyła mi Ania, autorka blogu Mops w kuchni.

1 komentarz:

  1. Wyszła Ci perfekcyjnie. Zapisuję ją do zrobienia w kolejnej jesiennej edycji akcji.

    OdpowiedzUsuń