Jesienne marzenie – gruszki, marcepan, wanilia i orzechy ;) Dodatek
crème fraîche sprawi, że tarta nie będzie mdła i zjedzą ją z przyjemnością nie
tylko miłośnicy ekstremalnej słodyczy.
Ciasto:
95 g mąki pszennej
60 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
1/3 łyżeczki soli
4 łyżeczki cukru pudru
60 g masła w temperaturze pokojowej
1 średnie jajko
Wszystkie składniki wrzucić do misy robota. Mieszać,
używając końcówki do ucierania, przez ½ minuty na pierwszej prędkości,
następnie 1-3 minut na trzeciej prędkości do dokładnego połączenia się
składników. Ciasto owinąć folią i schłodzić przez 30 minut.
Rozwałkować ciasto na macie silikonowej tak, aby pasowało do
formy o wymiarach 35 cm na 11 cm. Wyłożyć nim formę, dociskając do dna i boków.
Obciąć nadmiar ciasta. Na cieście położyć arkusz papieru do pieczenia i wysypać na niego suszony
groch.
Piec w temperaturze 180°C przez 15 minut. Usunąć pergamin
wraz z grochem. Poczekać, aż tarta lekko się przestudzi.
Nadzienie:
60 g marcepanu
½ dużego strąka wanilii
60 g cukru pudru
60 g masła w temperaturze pokojowej
2-3 dojrzałe gruszki
garść posiekanych orzechów włoskich
Rozciąć strąk wanilii, wyskrobać nożem nasiona. W mikserze z
dużym nożem utrzeć marcepan, cukier, nasiona wanilii oraz masło aż osiągną
jednolitą konsystencję.
Gruszki przekroić na cztery części i wyjąć gniazda nasienne.
Pokroić gruszki na plastry.
Na przestudzoną tartę położyć masę z marcepanem, na niej
ułożyć plasterki gruszek i delikatnie wcisnąć je w masę. Posypać orzechami.
Piec 30 minut. Podawać ciepłe lub zimne. Autorka sugeruje jako
dodatek crème fraîche.
Inspiracja: Trine Hahnemann, Scandinavian baking.
Loving baking at home, książki użyczyła mi Ania, autorka blogu Mops w kuchni.
Wyszła Ci perfekcyjnie. Zapisuję ją do zrobienia w kolejnej jesiennej edycji akcji.
OdpowiedzUsuń