sobota, 14 listopada 2015

Sałatka z pęczaku i fety - Yotam Ottolenghi, Sami Tamimi



Lekka, aromatyczna sałatka, świetna na kolację lub letni obiad. Nie należy jej jedynie podawać w czasie romantycznych spotkań, ponieważ zawiera sporo dymki i czosnku ;) W oryginalnej nazwie widnieje zielona pietruszka. Uznałam jednak, że 80 g natki to zbyt wiele jak na nasz gust :)


40 g pęczaku
oliwa
½ łyżeczki nasion kolendry
1 łyżeczka zaʼataru
¼ łyżeczki mielonego kuminu
150 g sera feta
2 garści natki pietruszki
40 g dymki
2 ząbki czosnku
40 g orzechów nerkowca
1 zielona papryka
½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
2 łyżki soku z cytryny
sól
czerwony pieprz

Wsypać pęczak do rondelka, zalać dużą ilością wody, gotować do miękkości (około 30-35 minut), uważając, aby się nie rozgotował. Po ugotowaniu odcedzić.

Na małej patelni uprażyć ziarna kolendry, a potem zmiażdżyć je w moździerzu. W miseczce wymieszać 1½ łyżki oliwy, zaʼatar, kolendrę i kumin. Pokruszyć do miseczki fetę i dokładnie wymieszać. Odstawić do zamarynowania.

Posiekać pietruszkę, dymkę, przecisnąć czosnek przez praskę i wrzucić do dużej miski. Na małej patelni uprażyć grubo posiekane orzechy nerkowca i przesypać je do tej samej miski. Paprykę pokroić w kostkę i dodać ją wraz z zielem angielskim, sokiem z cytryny, 4 łyżkami oliwy oraz pęczkiem do miski. Dokładnie wymieszać, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. 

Przełożyć sałatkę na talerze, posypać marynowaną fetą. 


Orzechowy Tydzień zorganizowała Atina.

Inspiracja: Yotam Ottolenghi, Sami Tamimi, Jerozolima.

2 komentarze:

  1. Fakt duża ilość czosnku nie sprzyja romantycznym spotkaniom;) Ale i tak go uwielbiam i zawsze przesadzam z jego ilością;)

    OdpowiedzUsuń