środa, 4 listopada 2015

Surówka z dyni, żurawiny i moreli


Surówka z żurawiną, morelami i orzechami świetnie komponuje się z drobiem. Użyłam dyni prowansalskiej muszkatołowej, którą można jeść na surowo. Jeśli chcecie przygotować ją z odmian, które raczej nie są jadane w tej postaci, należy przez trzy minuty blanszować we wrzątku dynię pokrojoną w niewielką kostkę.

400 g obranej i pozbawionej pestek dyni
5 łyżek konfitury z żurawin
9 suszonych moreli
garść orzechów laskowych
4 łyżki soku pomarańczowego
2 łyżki oliwy
½ łyżeczki łagodnej musztardy
sól

Morele namoczyć w ciepłej wodzie, a gdy zrobią się miękkie, pokroić w kostkę. Dynię posiekać na grubej tarce. Dodać do niej morele, konfiturę z żurawin i posiekane orzechy, a potem wymieszać. W miseczce wymieszać sok, musztardę, oliwę i sól. Polać dynię sosem i wymieszać. Odstawić na godzinę lub dwie.

Inspiracja: Kuchnia, nr 10/1998.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz