Surówka z żurawiną, morelami i orzechami świetnie komponuje
się z drobiem. Użyłam dyni prowansalskiej muszkatołowej, którą można jeść na
surowo. Jeśli chcecie przygotować ją z odmian, które raczej nie są jadane w tej
postaci, należy przez trzy minuty blanszować we wrzątku dynię pokrojoną w
niewielką kostkę.
400 g obranej i pozbawionej pestek dyni
5 łyżek konfitury z żurawin
9 suszonych moreli
garść orzechów laskowych
4 łyżki soku pomarańczowego
2 łyżki oliwy
½ łyżeczki łagodnej musztardy
sól
Morele namoczyć w ciepłej wodzie, a gdy zrobią się miękkie,
pokroić w kostkę. Dynię posiekać na grubej tarce. Dodać do niej morele,
konfiturę z żurawin i posiekane orzechy, a potem wymieszać. W miseczce
wymieszać sok, musztardę, oliwę i sól. Polać dynię sosem i wymieszać. Odstawić
na godzinę lub dwie.
Inspiracja: Kuchnia,
nr 10/1998.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz