piątek, 13 listopada 2015

Sałatka z cukinii i orzechów laskowych według Yotama Ottolenghiego


Potrawa z właśnie wydanej po polsku książki „Obfitość” Yotama Ottolenghiego. Autor proponuje dodanie do sałatki młodych orzechów laskowych, jednak są one bardzo krótko dostępne. Zrobiłam wersję z dojrzałymi orzechami, zmniejszyłam ilość bazylii i parmezanu. Ottolenghi proponuje wymieszać cukinie w dwóch łyżkach oliwy, a kolejne dwie dodać po przestudzeniu, lecz moje okrągłe cukinie wymagały od razu czterech łyżek oliwy.

50 g orzechów laskowych
800 g cukinii
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka octu balsamicznego
2 garści listków zielonej i fioletowej bazylii
40 g parmezanu
2 łyżeczki oleju z orzechów laskowych
sól
czarny pieprz

Na małej patelni uprażyć orzechy, często mieszając. Przełożyć je na ciemną ściereczkę, lekko wystudzić i pozbawić skórek, pocierając ściereczką o orzechy. Orzechy niezbyt drobno posiekać.

Bardzo mocno rozgrzać patelnię grillową. Pokroić cukinie (okrągłe w poprzek, podłużne – na ukos) na plastry o grubości 1 cm.  Do miski wlać oliwę, dodać sól i pieprz, wymieszać. Dodać plastry cukinii i ponownie dokładnie wymieszać. Smażyć cukinie na patelni grillowej, po 2 min. z każdej strony. Plastry powinny mieć ciemne ślady, ale nie być dokładnie usmażone. 

Przełożyć plastry cukinii z powrotem do miski, dodać ocet balsamiczny i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.

Dodać bazylię, orzechy i ewentualnie doprawić, wymieszać. Przełożyć na talerz, dodać parmezan i skropić olejem z orzechów laskowych.



Orzechowy Tydzień zorganizowała Atina.

Inspiracja: Yotam Ottolenghi, Obfitość.

1 komentarz:

  1. Nabrałam ochoty na taka sałatkę:) Bardzo mi się podoba:)

    OdpowiedzUsuń