niedziela, 29 listopada 2015

Bożonarodzeniowa nalewka


Z niecierpliwością czekam, aż dojrzeje bożonarodzeniowa nalewka. Na razie słoik z alkoholem, warstwami bakalii i pomarańczy służy jako ozdoba pokoju. Do nalewki można używać różnego rodzaju alkoholi, a także mieszanek, np. rumu ze spirytusem. W tym roku zdecydowałem się na czystą wódkę. 

100 g suszonej żurawiny
70 g rodzynków
100 g orzechów włoskich
100 g suszonych moreli
100 g suszonych śliwek
100 g suszonych daktyli
100 g suszonych fig
1 pomarańcza (po 2-3 tygodniach wymienić ją na świeżą)
2 laski cynamonu
4 - 5 sztuk goździków
100 g cukru białego
100 g cukru brązowego
0,8 litra czystej wódki

Wyszorować pomarańczę i pociąć ją na kawałki. Na małej patelni uprażyć laski cynamonu i goździki, od czasu do czasu mieszając je. W słoju ułożyć warstwami bakalie. Nie kroić ich, aby nalewka nie zmętniała. Na samą górę dać pomarańczę.

W garnku rozmieszać cukier z alkoholem aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Zalać bakalie alkoholem. Odstawić nalewkę na 4-6 tygodni.

Po 2-3 tygodniach wymienić plastry pomarańczy na świeże. 


Inspiracja: forum cincin i blog Tak sobie pichcę...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz