Pyszna, aromatyczna zupa, która zyskuje jeszcze na smaku po
odgrzaniu. Przygotowuje się ją łatwo i szybko. Upraszczam sobie ten proces, jak
mogę – cebulę siekam w przystawce do robota z dużym nożem, a ziemniaki
kroi w kostkę inna przystawka ;)
750 g ziemniaków
250 g cebuli
1¼ l bulionu
2-3 ząbki czosnku
garść posiekanego koperku
100 g wędzonego łososia
Cebulę posiekać, ziemniaki pokroić w kostkę. Na patelni
smażyć cebulę i ziemniaki przez kilka minut. Dodać czosnek przeciśnięty przez
praskę i jeszcze chwilę wszystko podsmażyć. ¾ porcji przełożyć do dużego garnka
z bulionem i gotować do miękkości.
W tym czasie usmażyć resztę ziemniaków z cebulą, od czasu do
czasu mieszając, posiekać koperek i pokroić łososia na niewielkie paseczki. Zdjąć
garnek z zupą z ognia, zmiksować zupę ręcznym blenderem, uważając, aby płyn nie
pryskał w górę. Postawić ponownie zupę na ogniu, dodać połowę łososia, koperek
i gotować przez kilka minut.
Przełożyć na talerze, dodać ziemniaki oraz cebulę z patelni
i pozostałą część łososia.
Inspiracja: forum cincin.
Prezentuje się bardzo apetycznie. Kilka prostych składników i można wyczarować takie cudo.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńNiestety zupy rybnej w takim wydaniu ja jeszcze nigdy nie miałem okazji robić i jeść. Oczywiście również lubię dania rybne i jestem ich wielkim zwolennikiem. Tym bardziej, że jak zrobiłem danie z przepisu https://mowisalmon.pl/przepisy/pieczony-losos-mowi-marynowany-w-trawie-cytrynowej-chilli-skorce-z-limonki-i-ciemnym-occie-chinskim-z-salatka-ze-smazonych-grzybow/ to wiem, że za każdym razem będzie to uczta kulinarna.
OdpowiedzUsuń