niedziela, 22 listopada 2015

Norweska zupa ziemniaczana z wędzonym łososiem



Pyszna, aromatyczna zupa, która zyskuje jeszcze na smaku po odgrzaniu. Przygotowuje się ją łatwo i szybko. Upraszczam sobie ten proces, jak mogę – cebulę siekam w przystawce do robota z dużym nożem, a ziemniaki kroi w kostkę inna przystawka ;) 

750 g ziemniaków
250 g cebuli
1¼ l bulionu
2-3 ząbki czosnku
garść posiekanego koperku
100 g wędzonego łososia

Cebulę posiekać, ziemniaki pokroić w kostkę. Na patelni smażyć cebulę i ziemniaki przez kilka minut. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i jeszcze chwilę wszystko podsmażyć. ¾ porcji przełożyć do dużego garnka z bulionem i gotować do miękkości. 

W tym czasie usmażyć resztę ziemniaków z cebulą, od czasu do czasu mieszając, posiekać koperek i pokroić łososia na niewielkie paseczki. Zdjąć garnek z zupą z ognia, zmiksować zupę ręcznym blenderem, uważając, aby płyn nie pryskał w górę. Postawić ponownie zupę na ogniu, dodać połowę łososia, koperek i gotować przez kilka minut. 

Przełożyć na talerze, dodać ziemniaki oraz cebulę z patelni i pozostałą część łososia.

Kuchnia skandynawska 2015

Inspiracja: forum cincin.

3 komentarze:

  1. Prezentuje się bardzo apetycznie. Kilka prostych składników i można wyczarować takie cudo.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Niestety zupy rybnej w takim wydaniu ja jeszcze nigdy nie miałem okazji robić i jeść. Oczywiście również lubię dania rybne i jestem ich wielkim zwolennikiem. Tym bardziej, że jak zrobiłem danie z przepisu https://mowisalmon.pl/przepisy/pieczony-losos-mowi-marynowany-w-trawie-cytrynowej-chilli-skorce-z-limonki-i-ciemnym-occie-chinskim-z-salatka-ze-smazonych-grzybow/ to wiem, że za każdym razem będzie to uczta kulinarna.

    OdpowiedzUsuń