poniedziałek, 30 listopada 2015

Ziemniaki Hasselback


Istnieją różne szkoły krojenia tych ziemniaków – na łyżce, z podłożonymi pałeczkami do chińskich dań itd. Używanie łyżki jest po prostu męczące, a jeśli nie chcemy zniszczyć pałeczek, trzeba bardzo uważać. Prawda jest taka, że najłatwiej kroi się ziemniaki, używając samego noża. Musi to jednak być bardzo ostry, nie za duży nóż (używam noża Victorinox o ostrzu długości 10 cm). Pod koniec pieczenia można posypać ziemniaki bułką tartą lub startym żółtym serem.

ziemniaki – podłużne, jednakowej wielkości
oliwa
gruboziarnista sól morska

Położyć ziemniaki bardziej płaską stroną na desce, robić nacięcia co około 2 mm, pamiętając, aby nie przeciąć ziemniaka do końca (należy zostawić od spodu ziemniaka około 1-2 cm). Każdy ziemniak posmarować z zewnątrz i w środku oliwą, używając pędzla i rozchylając nacięte plastry. 

Włożyć ziemniaki do żaroodpornego naczynia, nacięciami do góry. Piec w temperaturze 200°C przez około 1 godzinę i 10-20 minut. Po wyjęciu posypać świeżo zmieloną solą morską. 


Kuchnia skandynawska 2015

2 komentarze:

  1. Tutaj sprawdza się patent z łyżką, o którym przypomniała mi wczoraj Wyraczynka. Jeśli położymy ziemniaki na łyżce i będziemy dopiero wtedy nacinać, jest mniejsza szansa, że przetniemy całego ziemniaka. Bardzo je lubię i zrobię w najbliższym czasie na pewno.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zaczynałam od patentu z łyżką. Potwornie mnie potem bolały dłonie od przytrzymywania łyżki :) Najszybciej i najłatwiej kroję je używając tylko noża :) Też je bardzo lubię, są pyszne.
      Ania

      Usuń