piątek, 27 listopada 2015

Pieczone buraki z kwaśną śmietaną, orzechami laskowymi i koperkiem



W dzieciństwie słyszałam, że powinnam jeść buraki, bo są dobre na krew. Dostawałam barszcz i marynowane buraczki, ale zwykle nie ulegałam namowom ;) Teraz postanowiłam rozpocząć oswajanie się z tymi warzywami. Przez przypadek zaczęłam od dwóch potraw przygotowanych 24 listopada, a potem dowiedziałam się, że to Dzień Buraka. Patronat okazał się szczęśliwy ;)

650 g buraków
1½ łyżka oliwy
1 łyżeczka kminku
3-4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
garść orzechów laskowych
garść posiekanego koperku

Włożyć chirurgiczne rękawiczki, aby nie pobrudzić dłoni. Obrać buraki i pokroić je na ósemki. Włożyć buraki do żaroodpornego naczynia, polać oliwą, posypać kminkiem i dokładnie wymieszać. Piec w temperaturze 200°C przez 40-50 minut aż będą miękkie. 

Na małej patelni podprażyć orzechy laskowe. Przełożyć je na ciemną, lnianą ściereczkę i pocierać przez nią, aby usunąć skórki. Niezbyt drobno posiekać orzechy. 

Do upieczonych buraków dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Przełożyć buraki na talerze, posypać orzechami i koperkiem.


 Inspiracja: delicious.

1 komentarz:

  1. Ja lubiłam buraki od zawsze. A teraz gdy wiem, że są dobre np. przy anemii, jem je znacznie częściej. Dzięki za info o Dniu Buraka, może w przyszłym roku przygotuję coś specjalnego z tej okazji.

    OdpowiedzUsuń