poniedziałek, 9 listopada 2015

Domowa nutella



Przepis znaleziony na blogu „Bea w kuchni” – zdrowa, domowa wersja nutelli. Do jej zrobienia używam mleka bez laktozy. Daję go nieco więcej niż Bea mleka migdałowego, ponieważ w lodówce masa dosyć mocno gęstnieje. Nutellę można dodawać do kremów z mascarpone czy maślanych, potraktować jako gęsty krem, smarować nią bułki, wyjadać łyżeczką z pojemnika albo wykorzystać w dowolny, inny sposób. Zwolennicy ekstremalnych słodkości powinni zwiększyć ilość miodu.

272 g orzechów laskowych (można użyć także obranych ze skórki migdałów lub nerkowców)
175 ml mleka
30 g kakao
5 łyżek miodu lub syropu klonowego
opcje – można dodać kawę, zmniejszając ilość mleka, dowolne przyprawy: wanilię, cynamon itd.

Orzechy prażyć przez kilka minut w piekarniku, w temperaturze 200-220°C. Lekko przestygnięte włożyć do ciemnej, lnianej ścierki i pocierać, aby pozbyć się skórek (można też toczyć je po blasze, na której się prażyły, pocierając ścierką). Zmiksować orzechy jak najmocniej, następnie dodać resztę składników i dalej miksować aż do całkowitego połączenia się składników. Przechowywać w lodówce. Po kilku godzinach masa zgęstnieje.



Orzechowy Tydzień zorganizowała Atina.

1 komentarz:

  1. ta nutella jest wciąż w moich planach. mam nadzieję, że niedługo wreszcie się na nią skuszę:)

    OdpowiedzUsuń