Przepis na norweską zapiekankę rybną znalazłam na blogu Marty. Zmniejszyłam ilość pieprzu oraz soli i zamieniłam pieprz cytrynowy na
biały. Zapiekanka jest bardzo sycąca, wystarczy dla kilku osób. Odgrzana
następnego dnia również była smaczna :)
250 g makaronu (użyłam Snabbmakaroner)
400 g filetów
z dorsza
3 łyżki masła
5 łyżek mąki
250 ml mleka
3 jajka
sól
biały pieprz
żółty ser
bułka tarta
Makaron ugotować
al dente w osolonej wodzie i odcedzić. Ugotować rybę (w mikrofalówce 800W przez
5 minut). W rondlu roztopić masło, dodać mąkę, dokładnie wymieszać. Zdjąć
rondel z ognia, stopniowo dodawać mleko, dokładnie mieszając i rozcierając
grudki mąki, jeśli powstaną. Dodać 1 łyżeczkę soli, świeżo zmielony biały pieprz
i jajka, dokładnie wymieszać. Filety podzielić na mniejsze cząstki i dodać do
sosu. Makaron również dodać do rondla i dokładnie wszystko wymieszać.
Przelać
zawartość rondla do żaroodpornego naczynia i wyrównać powierzchnię. Posypać bułką
tartą i startym serem. Piec w temperaturze 200°C przez 30 minut (piekłam w
górnej komorze piekarnika z włączoną górną grzałką i termoobiegiem).
Ciekawa. Nie znałam tego przepisu. Dziękuję za dodanie go do akcji.
OdpowiedzUsuń