piątek, 20 listopada 2015

Fiskegrateng - norweska zapiekanka rybna


Przepis na norweską zapiekankę rybną znalazłam na blogu Marty. Zmniejszyłam ilość pieprzu oraz soli i zamieniłam pieprz cytrynowy na biały. Zapiekanka jest bardzo sycąca, wystarczy dla kilku osób. Odgrzana następnego dnia również była smaczna :)

250 g makaronu (użyłam Snabbmakaroner)
400 g filetów z dorsza
3 łyżki masła
5 łyżek mąki
250 ml mleka
3 jajka
sól
biały pieprz
żółty ser
bułka tarta

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie i odcedzić. Ugotować rybę (w mikrofalówce 800W przez 5 minut). W rondlu roztopić masło, dodać mąkę, dokładnie wymieszać. Zdjąć rondel z ognia, stopniowo dodawać mleko, dokładnie mieszając i rozcierając grudki mąki, jeśli powstaną. Dodać 1 łyżeczkę soli, świeżo zmielony biały pieprz i jajka, dokładnie wymieszać. Filety podzielić na mniejsze cząstki i dodać do sosu. Makaron również dodać do rondla i dokładnie wszystko wymieszać.

Przelać zawartość rondla do żaroodpornego naczynia i wyrównać powierzchnię. Posypać bułką tartą i startym serem. Piec w temperaturze 200°C przez 30 minut (piekłam w górnej komorze piekarnika z włączoną górną grzałką i termoobiegiem).


Kuchnia skandynawska 2015

1 komentarz:

  1. Ciekawa. Nie znałam tego przepisu. Dziękuję za dodanie go do akcji.

    OdpowiedzUsuń