Przepyszne pieczone
jabłka – są świetnym deserem na jesień i zimę. Ilość cynamonu najlepiej
dostosować do własnych upodobań. Po wyjęciu z piekarnika należy je nieco
przestudzić, ale powinny być podane ciepłe.
5-6 jabłek 160-180 g
2 łyżki cukru brązowego
½-2 łyżeczek cynamonu
2 łyżki rodzynków
1 łyżka masła
Obciąć czubki jabłek. Wydrążyć łyżeczką gniazda nasienne.
Zagnieść marcepan z cukrem, cynamonem, rodzynkami i masłem. Wepchnąć marcepan
do wydrążonych jabłek. Z pozostałej części marcepanu można zrobić jabłkom „czapeczki”.
Piec w temperaturze 200°C przez 15-20 minut (piekłam w górnej komorze
piekarnika, używając grzałki górnej i termoobiegu).
Inspiracja: forum cincin.
Uwielbiam marcepan w wypiekach. Jabłuszka musiały być bardzo smaczne. Wspaniały, zdrowy deser. Dziękuję za dodanie kolejnego oryginalnego przepisu do mojej akcji.
OdpowiedzUsuń