piątek, 20 listopada 2015

Norweskie pieczone jabłka z marcepanem



Przepyszne pieczone jabłka – są świetnym deserem na jesień i zimę. Ilość cynamonu najlepiej dostosować do własnych upodobań. Po wyjęciu z piekarnika należy je nieco przestudzić, ale powinny być podane ciepłe.

5-6 jabłek 160-180 g
2 łyżki cukru brązowego
½-2 łyżeczek cynamonu
2 łyżki rodzynków
1 łyżka masła

Obciąć czubki jabłek. Wydrążyć łyżeczką gniazda nasienne. Zagnieść marcepan z cukrem, cynamonem, rodzynkami i masłem. Wepchnąć marcepan do wydrążonych jabłek. Z pozostałej części marcepanu można zrobić jabłkom „czapeczki”. Piec w temperaturze 200°C przez 15-20 minut (piekłam w górnej komorze piekarnika, używając grzałki górnej i termoobiegu). 




Inspiracja: forum cincin

1 komentarz:

  1. Uwielbiam marcepan w wypiekach. Jabłuszka musiały być bardzo smaczne. Wspaniały, zdrowy deser. Dziękuję za dodanie kolejnego oryginalnego przepisu do mojej akcji.

    OdpowiedzUsuń