środa, 25 listopada 2015

Kalsoppa - szwedzka zupa z białej kapusty



Mam sentyment do tej zupy, bo wiele lat temu, niedługo po upadku PRL-u właśnie od niej zaczęła się moja znajomość z kuchnią szwedzką. Przepis pochodzi z ciekawego, choć miejscami nieco przaśnego czasopisma z tamtych lat, więc go przerobiłam – zamiast kostek rosołowych daję świeży bulion, pomijam zasmażkę, a proponowaną wówczas kiełbasę zastępuję pulpecikami z mięsa wołowego, jak przystoi klasycznej kalsoppie ;)

2 cebule
2 łyżki masła
500 g kapusty
1½ l bulionu
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżeczka kminku
sól
garść posiekanej natki pietruszki

500 g wołowiny (może być mielona)
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
½ łyżeczki soli
czarny pieprz

Cebule obrać i posiekać. Przesmażyć cebulę w dużym rondlu na 2 łyżkach masła, aż będzie złocista. Posiekać kapustę, dodać ją do rondla i kilka minut dusić, od czasu do czasu mieszając. Dodać bulion, koncentrat pomidorowy, kminek, doprawić solą i gotować przez 20 minut. 

W tym czasie zmielić mięso. Do miski wbić jajko, dodać bułkę tartą, wymieszać i poczekać 2-3 minuty, aż bułka napęcznieje. Dodać do miski mięso, sól, świeżo zmielony pieprz i dokładnie wymieszać. Jeśli masa jest zbyt gęsta, można dodać 2-3 łyżki wody. Uformować z masy kulki wielkości dużych orzechów włoskich. Gdy minie 20 minut gotowania, włożyć je do zupy i gotować przez dalsze 20 minut.

Zupę wyłożyć na talerze i posypać posiekaną natką pietruszki. 


 Kuchnia skandynawska 2015

 Inspiracja: „Moja Kuchnia”, nr 7/1992.

1 komentarz:

  1. Tak, to zdecydowanie skandynawska zupa. Kapusta zazwyczaj występuje tutaj w parze z mięsnym dodatkiem. Ja robiłam kiedyś taką z kapusty z mielonym mięsem z przepisu z książki z mniej więcej tego okresu ;)

    OdpowiedzUsuń