wtorek, 22 grudnia 2015

Piernik staropolski cz.3


Ostatni etap przygotowania piernika staropolskiego :) Kroję go na dwie części, bo idealnie pasuje do dwóch największych metalowych puszek na pierniki, które posiadam. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby przekroić go na trzy części ;) Piernik dekoruję gorzką czekoladą rozpuszczoną w maśle i posiekanymi orzechami włoskimi. W puszkach można go dosyć długo przechowywać i podtrzymywać po świętach miły nastrój :) Etap pierwszy opisany był tutaj, a drugi – tu.

100 g masła
250 g czekolady

100-120 g orzechów włoskich

Piernik przekroić w poprzek na pół. Można wyrównać nożem pozostałe brzegi.

Orzechy posiekać. Masło rozpuścić w rondelku na małym ogniu. Dodać czekoladę połamaną na kostki. Mieszać, aż czekolada się rozpuści. 

Położyć każdą część piernika na kratce, podłożyć pod kratki papier do pieczenia. Posmarować górę piernika szerokim silikonowym pędzlem zanurzanym w czekoladzie i posypać posiekanymi orzechami, a następnie posmarować brzegi. Odstawić, aż czekolada stężeje.

Przechowywać w zamkniętych, metalowych puszkach wyłożonych papierem do pieczenia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz