Nadszedł grudzień, a wraz z nim pora na glögg :) Jest to
skandynawskie grzane wino z dodatkiem soków owocowych i korzennych przypraw.
Dziś przepis na jedną z czerwonych wersji. Wódki daje się według potrzeb ;)
Jeśli dodacie 100 ml, glögg będzie bardzo lekki.
750 ml czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego wina
750 ml soku z czarnej porzeczki
2 laski cynamonu
6-10 goździków
6-10 ziaren ziela angielskiego
całe nasiona wyłuskane z 2-3 ziaren kardamonu
2 kawałki suszonej skórki pomarańczowej lub kilka pasków
cienko obranej skórki ze świeżej pomarańczy
185 g cukru (200 ml)
wódka
ciemne rodzynki
migdały
Migdały zalać wrzątkiem, po 15-30 minutach odcedzić je i
usunąć z nich skórki. Jeśli używacie świeżej pomarańczy, sparzyć ją wrzątkiem,
a potem ostrym nożykiem cienko ściąć skórkę.
Wino i sok wlać do rondla. Dodać cynamon, goździki, ziele
angielskie, kardamon oraz skórkę z pomarańczy. Wsypać cukier i podgrzewać,
mieszając od czasu do czasu, przez około 10 minut lub dłużej. Płyn nie może się
zagotować, powinien mieć najwyżej około 70°C.
Do rondla dodać wódkę. Podgrzać płyn, jeśli to jest
konieczne, znów nie przekraczając 70°C. Przecedzić i rozlać glögg do szklaneczek, wrzucić do
każdej kilka rodzynków oraz migdałów.
Źródło: Nordic Recipe Archive.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz