wtorek, 8 grudnia 2015

Red Christmas Glögg


Nadszedł grudzień, a wraz z nim pora na glögg :) Jest to skandynawskie grzane wino z dodatkiem soków owocowych i korzennych przypraw. Dziś przepis na jedną z czerwonych wersji. Wódki daje się według potrzeb ;) Jeśli dodacie 100 ml, glögg będzie bardzo lekki.

750 ml czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego wina
750 ml soku z czarnej porzeczki
2 laski cynamonu
6-10 goździków
6-10 ziaren ziela angielskiego
całe nasiona wyłuskane z 2-3 ziaren kardamonu
2 kawałki suszonej skórki pomarańczowej lub kilka pasków cienko obranej skórki ze świeżej pomarańczy
185 g cukru (200 ml)

wódka
ciemne rodzynki
migdały

Migdały zalać wrzątkiem, po 15-30 minutach odcedzić je i usunąć z nich skórki. Jeśli używacie świeżej pomarańczy, sparzyć ją wrzątkiem, a potem ostrym nożykiem cienko ściąć skórkę.

Wino i sok wlać do rondla. Dodać cynamon, goździki, ziele angielskie, kardamon oraz skórkę z pomarańczy. Wsypać cukier i podgrzewać, mieszając od czasu do czasu, przez około 10 minut lub dłużej. Płyn nie może się zagotować, powinien mieć najwyżej około 70°C.

Do rondla dodać wódkę. Podgrzać płyn, jeśli to jest konieczne, znów nie przekraczając 70°C. Przecedzić i rozlać glögg do szklaneczek, wrzucić do każdej kilka rodzynków oraz migdałów.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz