Dojrzały ekstrakt z wanilii ma wspaniały, bogaty aromat.
Można go używać do lodów, deserów oraz kremów.
200-250 ml wódki
3 strąki wanilii
Strąki wanilii przekroić w poprzek na pół, a potem każdą z
części przekroić wzdłuż. Włożyć je do butelki z wódką. Butelkę zakręcić. Co
kilka dni wstrząsnąć butelką. Przechowywać w ciemnym miejscu w temperaturze
pokojowej. Ekstrakt jest gotowy do użytku po dwóch miesiącach.
Ekstraktu można używać do kremów, deserów, lodów. W trakcie obróbki
cieplnej powyżej 70°C alkohol się ulatnia, więc do pieczenia czy gotowania lepiej
użyć cukru waniliowego.
Gdy wódki ubędzie w ¼-½, należy jej dolać, wstrząsnąć
butelką i poczekać kilka dni przed ponownym użyciem ekstraktu. Do butelki można
dodawać kolejne strąki wanilii (tym razem już po wydrążeniu nasion), które
pozostają np. po zrobieniu budyniu czy kremu. Z tego powodu korzystniej jest
wybrać szeroką butelkę. Swój ekstrakt przechowuję w małej butelce po
wódce (200 ml), której użyłam do jego przyrządzenia. Ma już kilka lat i
wewnątrz mnóstwo lasek wanilii.
Inspiracja: blog Moje wypieki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz