środa, 9 grudnia 2015

Ekstrakt z wanilii


Dojrzały ekstrakt z wanilii ma wspaniały, bogaty aromat. Można go używać do lodów, deserów oraz kremów. 

200-250 ml wódki
3 strąki wanilii

Strąki wanilii przekroić w poprzek na pół, a potem każdą z części przekroić wzdłuż. Włożyć je do butelki z wódką. Butelkę zakręcić. Co kilka dni wstrząsnąć butelką. Przechowywać w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej. Ekstrakt jest gotowy do użytku po dwóch miesiącach. 

Ekstraktu można używać do kremów, deserów, lodów. W trakcie obróbki cieplnej powyżej 70°C alkohol się ulatnia, więc do pieczenia czy gotowania lepiej użyć cukru waniliowego.

Gdy wódki ubędzie w ¼-½, należy jej dolać, wstrząsnąć butelką i poczekać kilka dni przed ponownym użyciem ekstraktu. Do butelki można dodawać kolejne strąki wanilii (tym razem już po wydrążeniu nasion), które pozostają np. po zrobieniu budyniu czy kremu. Z tego powodu korzystniej jest wybrać szeroką butelkę. Swój ekstrakt przechowuję w małej butelce po wódce (200 ml), której użyłam do jego przyrządzenia. Ma już kilka lat i wewnątrz mnóstwo lasek wanilii.


Inspiracja: blog Moje wypieki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz