niedziela, 27 grudnia 2015

White Christmas Glögg


Na początku grudnia zamieściłam przepis na Red Christmas Glögg, dziś – na pożegnanie świąt – wersja jasna, pachnąca jabłkami :) Zamiast cydru można użyć białego wina. Ilość wódki, jak zwykle, ustalamy samodzielnie ;)

1l cydru
1 średniej wielkości jabłko
3 łyżki brązowego cukru
1 duża laska cynamonu
3-5 goździków
4 ziarna ziela angielskiego

wódka
sułtanki (jasne rodzynki)
migdały lub orzeszki pinii

Migdały zalać wrzątkiem, po 15-30 minutach odcedzić je i usunąć z nich skórki. Jeśli jabłko jest woskowane, należy je obrać. Usunąć gniazdo nasienne i pokroić jabłko na cienkie plasterki.

Cydr wlać do rondla. Dodać cynamon, goździki, ziele angielskie oraz plasterki jabłka. Wsypać cukier i podgrzewać, mieszając od czasu do czasu, przez około 10 minut lub dłużej. Płyn nie może się zagotować, powinien mieć najwyżej około 70°C.

Do rondla dodać wódkę. Podgrzać płyn, jeśli to jest konieczne, znów nie przekraczając 70°C. Rozlać glögg do szklaneczek, wrzucić do każdej kilka rodzynków i migdałów lub orzeszków pinii. 


Inspiracja: Nordic Recipe Archive.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz