poniedziałek, 14 grudnia 2015

Pikantny bulion z pieczoną dynią i jarmużem według Kate McMillan


Oryginalna, kolorowa zupa z dyni na jesienne i zimowe wieczory. Złociste kostki dyni kontrastują z zielonym jarmużem, a dobór przypraw sprawia, że zupa jest bardzo rozgrzewająca. Warto przygotować ją w zimne, wietrzne dni. Autorka proponuje użycie dyni acorn, ale – ponieważ takiej nie miałam – przyrządziłam zupę z dynią butternat. Zamiast boczku dałam szynkę szwarcwaldzką, a ziele angielskie roztarłam w moździerzu, aby było jeszcze bardziej aromatyczne.

dynia butternut (ok. 700 g - 1 kg)
oliwa
sól
biały pieprz
125 g szynki szwarcwaldzkiej
1 cebula
1 łyżeczka ziela angielskiego
2 ząbki czosnku
½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
¼ łyżeczki mielonego cynamonu
pęk jarmużu
1½ l bulionu drobiowego

Dynię przekroić, wyjąć łyżką gniazdo nasienne, skórkę obrać nożykiem do obierania ziemniaków. Pokroić dynię w kostkę. Wymieszać ją z 2 łyżkami oliwy, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Ułożyć kostki dyni równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200°C, aż zmięknie. Autorka przepisu zaleca 20 minut, ale w przypadku, gdy używamy robota, który kroi dynię w bardzo drobną kostkę, wystarczy 5-10 minut (dynię piekłam w górnej komorze piekarnika, z włączoną górną grzałką i termoobiegiem).

Szynkę pokroić na małe kawałki. Podsmażyć ją, często mieszając, w dużym rondlu, aż stanie się chrupiąca. Przełożyć szynkę na talerz. 

Cebulę pokroić w kostkę. Ziele angielskie rozdrobnić w moździerzu. Do rondla wlać 1-2 łyżki oliwy, dodać cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, ziele angielskie, gałkę muszkatołową oraz cynamon. Smażyć przez 5-7 minut, często mieszając, aż cebula zmięknie. Z jarmużu usunąć łodyżki i grube nerwy, pokroić go na nieduże paski. Do rondla dodać jarmuż oraz dynię i smażyć przez 3 minuty. 

Warzywa zalać bulionem i gotować przez 10 minut. Do zupy dodać szynkę, wymieszać, doprawić pieprzem i solą (ostrożnie, ponieważ szynka jest słona). 


Inspiracja: Kate McMillan, Smaczne zupy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz