piątek, 18 grudnia 2015

Mincemeat według Nigelli Lawson



Mincemeat to mieszanka bakalii, którą można przekładać świąteczne ciasta. W tym przepisie króluje żurawina. Pochodzi on z „Nigella’s Christmas Kitchen”. Wprowadziłam pewne zmiany: świeżą żurawinę zastąpiłam suszoną, klementynkę – pomarańczą, goździki i imbir – anyżem, a także zmniejszyłam ilość cynamonu. 

450 g suszonej żurawiny
200 g rodzynków
100 g brązowego cukru
80 ml  porto lub czerwonego wina
sok z ½ pomarańczy
2 łyżeczki cynamonu
5g anyżu
40 ml brandy
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżki miodu

Żurawinę i rodzynki zalać gorącą wodą. Po 15-30 minutach odcedzić. Gwiazdki anyżu rozgnieść w moździerzu. 

W garnku umieścić żurawinę z rodzynkami, cukier, wino, sok z pomarańczy, cynamon oraz anyż. Podgrzewać około 20 minut, od czasu do czasu mieszając, aż owoce wchłoną płyny. Zdjąć garnek z ognia, dodać brandy, ekstrakt z wanilii oraz miód. Przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.


Inspiracja: Nigella Lawson, Nigella’s Christmas Kitchen, przepis opublikowany przez BBC Food.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz