Mincemeat to mieszanka bakalii, którą można przekładać
świąteczne ciasta. W tym przepisie króluje żurawina. Pochodzi on z „Nigella’s
Christmas Kitchen”. Wprowadziłam pewne zmiany: świeżą żurawinę zastąpiłam
suszoną, klementynkę – pomarańczą, goździki i imbir – anyżem, a także zmniejszyłam
ilość cynamonu.
450 g suszonej żurawiny
200 g rodzynków
100 g brązowego cukru
80 ml porto lub czerwonego
wina
sok z ½ pomarańczy
2 łyżeczki cynamonu
5g anyżu
40 ml brandy
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżki miodu
Żurawinę i rodzynki zalać gorącą wodą. Po 15-30 minutach
odcedzić. Gwiazdki anyżu rozgnieść w moździerzu.
W garnku umieścić
żurawinę z rodzynkami, cukier, wino, sok z pomarańczy, cynamon oraz anyż.
Podgrzewać około 20 minut, od czasu do czasu mieszając, aż owoce wchłoną płyny.
Zdjąć garnek z ognia, dodać brandy, ekstrakt z wanilii oraz miód. Przechowywać
w lodówce do dwóch tygodni.
Inspiracja: Nigella Lawson, Nigella’s Christmas Kitchen,
przepis opublikowany przez BBC Food.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz