środa, 23 grudnia 2015

Bułeczki maślane z rodzynkami


Słodkie, smaczne bułeczki z rodzynkami. W sam raz na śniadanie lub podwieczorek, gdy za oknem wieje lub pada ;) Bułeczki pieką się tak szybko, że nie trzeba wcześniej moczyć rodzynków. Nie ma ryzyka, że się przypalą.

150 g masła
500 ml mleka
40 g drożdży
½ łyżeczki soli
150 g cukru
1 kg mąki pszennej
200 g rodzynków

1 jajko
1 łyżka mleka

Masło roztopić w rondelku. Lekko zagrzać mleko, dodać do niego łyżeczkę cukru i pokruszone drożdże. Gdy drożdże podrosną, włożyć do misy robota mleko z drożdżami, sól, cukier oraz mąkę i zacząć wyrabiać ciasto. Pod koniec dodać masło i rodzynki. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.

Misę przykryć folią i odstawić ciasto w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 1½ godziny). 

Ponownie wyrobić ciasto, tym razem krótko. Podzielić ciasto na 26 części. Uformować kule, starając się zawijać złączenia pod spód bułeczek. Odstawić blachy z bułeczkami przykrytymi lnianymi ściereczkami na 20-30 minut do wyrośnięcia. 

Bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Piec w temperaturze 220°C przez 10-18 minut (piekłam na trzech poziomach z włączonym termoobiegiem i dolną grzałką).


Źródło: blog Moje wypieki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz