wtorek, 15 grudnia 2015

Chleb wieloziarnisty


To pyszny, wilgotny i pełen nasion chleb dla zabieganych :) Jego przygotowanie zajmuje mi półtorej godziny. Czas pieczenia zależy od właściwości piekarnika i rodzaju użytych keksówek – musiałam obniżyć temperaturę i czas w stosunku do pierwotnego przepisu. Używam czarnych keksówek powleczonych w środku teflonem. Można zmieniać rodzaj mąki – na przykład dać mąkę krupczatkę i szklankę otrębów, jak w oryginalnym przepisie, albo mąkę orkiszową. Zmniejszyłam ilość cukru, ponieważ nie przepadam za słodkim chlebem, i dodałam odrobinę czarnuszki. 

500 g mąki pszennej chlebowej
500 g mąki pszennej razowej
6 łyżek siemienia lnianego
6 łyżek słonecznika
3 łyżki sezamu
2 łyżki pestek dyni
1 łyżeczka mielonej czarnuszki
1½ łyżki soli
1 łyżka cukru
50 g świeżych drożdży
1 litr letniej wody

Do misy miksera włożyć mąkę, ziarna, sól, cukier i pokruszone drożdże. Wymieszać na pierwszej prędkości. Stopniowo dodawać wodę, mieszając na pierwszej prędkości, aż składniki się połączą. Przełączyć na trzecią prędkość i mieszać 4-5 minut. Zdjąć misę, przykryć ją folią i odstawić na 20 minut. 

Przemieszać ciasto ręką lub łyżką i włożyć do dwóch wysmarowanych masłem keksówek (moje keksówki mają wymiary 30x11x7 cm). Przykryć je folią i odstawić na 15-20 minut. Sprawdzać, czy ciasto już wyrosło, aby nie przykleiło się do folii. 

Piec w temperaturze 200°C przez 40-45 minut (piekłam w dolnej komorze piekarnika z włączoną dolną grzałką i termoobiegiem). Obok keksówek umieścić małe żaroodporne naczynie wypełnione wodą. Chleby po wyjęciu od razu posmarować zimną wodą. Studzić na kratce.


Inspiracja: fotoforum, przepis znaleziony na blogu Moje wypieki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz