Barney Desmazery postanowił odstąpić od tradycyjnej
receptury na mince pies. Zamiast tradycyjnych tartaletek wypełnionych
bakaliowym nadzieniem wykorzystał ciasto francuskie, zwinięte w roladki.
Wypiekowi nadał wdzięczną nazwę „Barney’s roly-poly mince pies” ;) Barney
sugeruje podanie mince pies na ciepło wraz z lodami waniliowymi, ale na zimno
także są smaczne.
2 prostokąty rozwałkowanego ciasta francuskiego (wymiary ok.
40x25 cm)
1 porcja domowego mincemeat
1 jajko
1 łyżka mleka
płatki migdałów
Mincemeat równomiernie rozłożyć na cieście francuskim,
zostawiając wolne około 2 cm wzdłuż dłuższych krawędzi. Zwinąć ciasto, tworząc
roladę. Należy zwijać ścisło, dociskając ciasto do nadzienia. Gdyby drugi brzeg
nie chciał się przykleić do rolady, można go posmarować mlekiem i docisnąć.
Roladę pokroić co 2-3 cm (z podanych proporcji powstanie około 30 ciastek). Plastry rolady kłaść na blachach
wyłożonych papierem do pieczenia lub matami silikonowymi. Rozpłaszczyć nieco
plastry dłonią, posmarować jajkiem rozmieszanym z łyżką mleka i posypać
płatkami migdałów.
Piec w temperaturze 200°C przez 15-20 minut (piekłam na
trzech poziomach z włączonym termoobiegiem i dolną grzałką). Przestudzić 5
minut, jeśli będą podawane na ciepło.
Roladki można też przez miesiąc mrozić w całości lub
pokrojone na plasterki i upiec po rozmrożeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz