Prosty przepis na cukier waniliowy, pachnący prawdziwą wanilią,
a nie syntetyczną waniliną. Od lat przechowuję go w tym samym słoiku, dosypując
regularnie cukru i dodając kolejne strąki wanilii.
2 szklanki cukru
1 laska wanilii
Cukier wsypać do pojemnika. Laskę wanilii przekroić w
poprzek na pół, a potem każdą z części przekroić wzdłuż. Wyskrobać czubkiem noża
ziarna i dodać je do cukru. Dokładnie wymieszać cukier z nasionami wanilii. Do
pojemnika dodać także przecięte, wyskrobane strąki, zagłębiając je w cukrze.
Zamknąć pojemnik. Cukier jest gotowy do użycia po 1-2 tygodniach.
Gdy z pojemnika ubędzie nieco cukru, nie więcej niż ¼,
dosypać go i wymieszać. Do pojemnika warto dodawać kolejne, puste strąki wanilii,
które pozostaną np. po zrobieniu budyniu czy kremu.
Inspiracja: Food Network, przepis znaleziony na blogu Moje wypieki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz