środa, 9 grudnia 2015

Cukier waniliowy


Prosty przepis na cukier waniliowy, pachnący prawdziwą wanilią, a nie syntetyczną waniliną. Od lat przechowuję go w tym samym słoiku, dosypując regularnie cukru i dodając kolejne strąki wanilii. 

2 szklanki cukru
1 laska wanilii

Cukier wsypać do pojemnika. Laskę wanilii przekroić w poprzek na pół, a potem każdą z części przekroić wzdłuż. Wyskrobać czubkiem noża ziarna i dodać je do cukru. Dokładnie wymieszać cukier z nasionami wanilii. Do pojemnika dodać także przecięte, wyskrobane strąki, zagłębiając je w cukrze. Zamknąć pojemnik. Cukier jest gotowy do użycia po 1-2 tygodniach.

Gdy z pojemnika ubędzie nieco cukru, nie więcej niż ¼, dosypać go i wymieszać. Do pojemnika warto dodawać kolejne, puste strąki wanilii, które pozostaną np. po zrobieniu budyniu czy kremu.


Inspiracja: Food Network, przepis znaleziony na blogu Moje wypieki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz