poniedziałek, 7 grudnia 2015

Ziemniaki po litewsku według Neli Rubinstein



Ziemniaki po litewsku mają nieco rustykalny wygląd – są tylko częściowo rozgniecione, wymieszane z surową cebulą i posypane grubo zmielonym pieprzem. Cebulę, występującą w oryginalnym przepisie, zamieniam często na szalotkę, a zamiast czarnego pieprzu daję biały.

6 średniej wielkości ziemniaków
1 duża szalotka lub 3 łyżki posiekanej cebuli
7-8 łyżek kwaśnej, gęstej śmietany
sól
biały pieprz

Ugotować ziemniaki. Rozgnieść je, ale nie całkowicie. Jeśli gotowane były w wodzie, można, po odcedzeniu ich, potrząsnąć kilka razy garnkiem. Gotowane na parze najłatwiej rozgniatać drewnianą łyżką lub metalowym tłuczkiem do ziemniaków. Pokroić szalotkę. Dodać sól, śmietanę i wymieszać. Podawać posypane świeżo zmielonym białym pieprzem.


Inspiracja: Nela Rubinstein, Kuchnia Neli.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz