Ziemniaki po litewsku mają nieco rustykalny wygląd – są tylko
częściowo rozgniecione, wymieszane z surową cebulą i posypane grubo zmielonym
pieprzem. Cebulę, występującą w oryginalnym przepisie, zamieniam często na
szalotkę, a zamiast czarnego pieprzu daję biały.
6 średniej wielkości ziemniaków
1 duża szalotka lub 3 łyżki posiekanej cebuli
7-8 łyżek kwaśnej, gęstej śmietany
sól
biały pieprz
Ugotować ziemniaki. Rozgnieść je, ale nie całkowicie. Jeśli
gotowane były w wodzie, można, po odcedzeniu ich, potrząsnąć kilka razy garnkiem.
Gotowane na parze najłatwiej rozgniatać drewnianą łyżką lub metalowym tłuczkiem
do ziemniaków. Pokroić szalotkę. Dodać sól, śmietanę i wymieszać. Podawać
posypane świeżo zmielonym białym pieprzem.
Inspiracja: Nela Rubinstein, Kuchnia Neli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz