Jeśli przytłoczy Was jesienna lub zimowa szaruga,
przygotujcie to purée. Ma bardzo optymistyczny kolor dzięki dodatkowi dyni, a
przy tym jest smaczne :)
1 kg ziemniaków do pieczenia
400 g dojrzałej dyni Hokkaido lub piżmowej
200 ml mleka
50 g masła
sól
świeżo zmielony pieprz
Dynię przekroić, wyjąć pestki. Obrać ziemniaki i dynię, a
następnie pokroić w 3-4 cm kostkę. Wrzucić do rondla, zalać wodą i gotować przez
25-30 minut, aż warzywa będą miękkie. Odcedzić i pozostawić w garnku przez
2-3 minuty.
W rondelku podgrzać mleko. Pokroić masło w małą kostkę.
Ugnieść ziemniaki i dynię trzepaczką lub przepuścić przez praskę. Dodać masło i
gorące mleko, doprawić solą i pieprzem. Ucierać, aż masa będzie gładka. Podawać
gorące.
Inspiracja: Claus Meyer, Wszystkie smaki Skandynawii.
Akcję Kuchnia skandynawska prowadzi autorka blogu Mops w
kuchni.
Prosty i pyszny dodatek do dań obiadowych! Dziękuję za zgłoszenie do akcji :)
OdpowiedzUsuń