środa, 29 listopada 2017

Purée z ziemniaków i dyni według Clausa Meyera


Jeśli przytłoczy Was jesienna lub zimowa szaruga, przygotujcie to purée. Ma bardzo optymistyczny kolor dzięki dodatkowi dyni, a przy tym jest smaczne :)

1 kg ziemniaków do pieczenia
400 g dojrzałej dyni Hokkaido lub piżmowej
200 ml mleka
50 g masła
sól
świeżo zmielony pieprz

Dynię przekroić, wyjąć pestki. Obrać ziemniaki i dynię, a następnie pokroić w 3-4 cm kostkę. Wrzucić do rondla, zalać wodą i gotować przez 25-30 minut, aż warzywa będą miękkie. Odcedzić i pozostawić w garnku przez 2-3 minuty.

W rondelku podgrzać mleko. Pokroić masło w małą kostkę. Ugnieść ziemniaki i dynię trzepaczką lub przepuścić przez praskę. Dodać masło i gorące mleko, doprawić solą i pieprzem. Ucierać, aż masa będzie gładka. Podawać gorące.


Inspiracja: Claus Meyer, Wszystkie smaki Skandynawii.


Akcję Kuchnia skandynawska prowadzi autorka blogu Mops w kuchni.

1 komentarz:

  1. Prosty i pyszny dodatek do dań obiadowych! Dziękuję za zgłoszenie do akcji :)

    OdpowiedzUsuń