Chciałam w tym roku przed świętami przetestować kilka
przepisów na czerwoną kapustę, ale po przyrządzeniu tej nie wiem, czy to ma
sens. Chyba znalazłam ideał ;) Koncentrat soku wiśniowego zastąpiłam zwykłym
sokiem, a ocet wiśniowy — jabłkowym. Koniecznie wypróbujcie :)
1 główka czerwonej kapusty
sok z 2 pomarańczy
1 laska cynamonu
1 gwiazdka anyżu
4 listki laurowe
120 g drobnego cukru
300 ml soku wiśniowego
200 ml octu wiśniowego lub jabłkowego
400 ml czerwonego wina
sól
Pokroić kapustę na ćwiartki, usunąć głąb. Drobno poszatkować
i wraz z pozostałymi składnikami umieścić w dużym rondlu. Zagotować na dużym
ogniu, a następnie zmniejszyć płomień. Gotować pod przykryciem przez 1-1½
godziny, od czasu do czasu mieszając. Jeśli kapusta nie wchłonie w tym czasie
całego płynu, zdjąć pokrywkę, zwiększyć gaz i gotować, uważnie obserwując, aby
się nie przypaliła.
Inspiracja: Claus Meyer, Wszystkie smaki Skandynawii.
Akcję Kuchnia skandynawska prowadzi autorka blogu Mops w
kuchni.
Jakoś przeoczyłam ten przepis. Zrobię do przyszłej edycji, bo uwielbiam czerwoną kapustę. Dziękuję za zgłoszenie do akcji :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie spróbuj, jest warta grzechu ;)
UsuńAnia