wtorek, 28 listopada 2017

Łosoś z sałatką z czerwonej kapusty


Nigdy nie jadłam obiadu w IKEA, ale dlaczego by nie wykorzystać ich przepisów ;) Zwłaszcza, jeśli są szybkie, łatwe i kolorowe :) Najbardziej smakowały nam ziemniaki w musztardowym sosie, ale surówka z czerwonej kapusty też była niezła. Zamiast niej można wykorzystać inne odmiany kapusty, w tym jarmuż. Proponowany gotowy sos zastąpiłam łyżką kremówki i łyżeczką chrzanu ze słoika. Syrop z borówek kupiliśmy u autorów książki ;)

4 filety z łososia bez skóry
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
olej

Ziemniaki w sosie musztardowym:
500 g ziemniaków
1 łyżka oliwy
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżka musztardy z całymi ziarnami gorczycy
1 łyżka śmietany kremówki
1 łyżeczka chrzanu ze słoika
2 łyżki majonezu
1 ząbek czosnku
1 ½ łyżki posiekanego szczypiorku
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

Sałatka z czerwonej kapusty:
200 g czerwonej kapusty
2 łyżki octu jabłkowego
2 łyżki syropu z borówek brusznic
2 łyżki oliwy
25 g pestek dyni
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

Ziemniaki pokroić na połówki lub ćwiartki, zależnie od wielkości. Włożyć do naczynia żaroodpornego i wymieszać z oliwą. Piec w temperaturze 200°C przez ok. 30-45 minut, aż będą miękkie. 

W tym czasie przygotować sos, sałatkę i podsmażyć łososia. W misce wymieszać ocet, musztardę, kremówkę, chrzan, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz. Odstawić, aż ziemniaki się upieką.

W drugiej misce wymieszać ocet, syrop z borówek brusznic i oliwę. Cienko poszatkować kapustę i wraz z pestkami dyni dodać do miski. Doprawić solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszać.

Łososia posypać solą i pieprzem. Smażyć z jednej strony na dużym ogniu, aż się zarumieni. 

Przełożyć upieczone ziemniaki z żaroodpornego naczynia do miski z sosem i wymieszać. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150°C. W żaroodpornym naczyniu umieścić łososia, usmażoną stroną do góry  i piec przez około 7 minut.
Na talerzach umieścić ziemniaki w musztardowym sosie, sałatkę z czerwonej kapusty i łososia. Posypać posiekanym szczypiorkiem.  


Inspiracja: Jedzenie gotowe!

Akcję Kuchnia skandynawska prowadzi autorka blogu Mops w kuchni.

1 komentarz:

  1. Znów coś nas łączy - też nigdy nie jadłam obiadu w tym sklepie ;) Ale to zestawienie naprawdę mi się podoba. Musi być pyszne.

    OdpowiedzUsuń