Aromatyczne lody, pachnące świątecznymi przyprawami, z
dodatkiem purée z dyni, zrobione na bazie żółtek. Dobre na zarówno w radosną, złotą
jesień, jak i listopadową chandrę ;)
200 ml mleka
160 g cukru
6 żółtek
100 ml śmietany kremówki
200 g purée z dyni
1 łyżeczka domowej przyprawy do piernika
2 łyżki ekstraktu z wanilii
Zagotować mleko, dodając 100 g cukru. Mleko zestawić z
palnika. Sparzyć jajka wrzątkiem, żółtka utrzeć z resztą cukru (białka można
zamrozić i wykorzystać np. do bezy). Do żółtek wlać połowę mleka, intensywnie
mieszając, potem przelać całość do pozostałej części mleka. Podgrzewać na
średnim ogniu aż do zgęstnienia, ciągle mieszając. Jeśli używamy drewnianej
łyżki, masa zacznie ją nieco oblepiać. Nie wolno doprowadzić do zagotowania
masy. Gdy masa zgęstnieje, szybko zestawić garnek z ognia i wlać kremówkę,
zamieszać, dodać purée z dyni, przyprawę do piernika i ekstrakt z wanilii.
Wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Przestudzić, a potem włożyć do lodówki
na kilka godzin.
Umieścić masę w maszynie do lodów, postępować według
instrukcji. Po wyjęciu schłodzić lody przez kilka godzin w zamrażarce.
Mniam! Robiłam już kiedyś lody dyniowe, to naprawdę znakomity pomysł :)
OdpowiedzUsuń