piątek, 30 października 2015

Korzenne lody dyniowe



Aromatyczne lody, pachnące świątecznymi przyprawami, z dodatkiem purée z dyni, zrobione na bazie żółtek. Dobre na zarówno w radosną, złotą jesień, jak i listopadową chandrę ;)



200 ml mleka

160 g cukru

6 żółtek

100 ml śmietany kremówki





Zagotować mleko, dodając 100 g cukru. Mleko zestawić z palnika. Sparzyć jajka wrzątkiem, żółtka utrzeć z resztą cukru (białka można zamrozić i wykorzystać np. do bezy). Do żółtek wlać połowę mleka, intensywnie mieszając, potem przelać całość do pozostałej części mleka. Podgrzewać na średnim ogniu aż do zgęstnienia, ciągle mieszając. Jeśli używamy drewnianej łyżki, masa zacznie ją nieco oblepiać. Nie wolno doprowadzić do zagotowania masy. Gdy masa zgęstnieje, szybko zestawić garnek z ognia i wlać kremówkę, zamieszać, dodać purée z dyni, przyprawę do piernika i ekstrakt z wanilii. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Przestudzić, a potem włożyć do lodówki na kilka godzin.


Umieścić masę w maszynie do lodów, postępować według instrukcji. Po wyjęciu schłodzić lody przez kilka godzin w zamrażarce.



1 komentarz:

  1. Mniam! Robiłam już kiedyś lody dyniowe, to naprawdę znakomity pomysł :)

    OdpowiedzUsuń