Urokowi dyni makaronowej wypełnionej mięsnym sosem chyba
nikt nie jest w stanie się oprzeć ;) Pracy jest niewiele, więc niech Was nie
przeraża czas gotowania sosu i pieczenia dyni. To jedno z tych dań, które
niemal robią się same.
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
3 liście laurowe
2 puszki pomidorów
2 duże lub 3 mniejsze gałązki selera naciowego
500 g wołowiny (można kupić zmieloną)
gałązka szałwii
kilka gałązek tymianku
kilka listków bazylii
oliwa
sól
czerwony pieprz
parmezan
Zmielić wołowinę. Z selera odciąć końce, usunąć za pomocą
noża białe włókna. Cebulę obrać i posiekać lub pokroić na cienkie
półplasterki. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Na kilku łyżkach oliwy
podsmażyć cebulę, czosnek i seler. Dodać zmielone mięso, lekko przesmażyć, a potem
zalać sokiem z puszek wraz z pomidorami. Dodać szałwię i tymianek, związane
nitką, oraz liście laurowe. Dusić pod przykryciem, na małym ogniu przez dwie
godziny. Pod koniec duszenia dodać świeżo zmielone sól i pieprz. W razie
potrzeby dodać odrobinę gorącej wody i zamieszać lub, wręcz przeciwnie,
odparować sos. Usunąć liście laurowe i pęczek ziół.
Dynię przekroić wzdłuż, usunąć łyżką gniazdo nasienne,
umieścić na blasze przecięciami w dół, skórę posmarować oliwą. Piec w
temperaturze 200 stopni C przez 40-50 minut (piekłam w górnej komorze
piekarnika, termoobieg i górna grzałka).
Wyjąć połówki dyni, odwrócić i przeciągać widelcem po
miąższu jak grabkami, tworząc nitki "makaronu". Nałożyć do połówek
dyni mięsny sos, posypać je pokrojoną bazylią i startym parmezanem, a
potem przekroić połówki dyni w poprzek. Można też wyjąć miąższ dyni na talerze
i nałożyć na niego sos, bazylię i parmezan.
Mam dynię makaronową, i chyba właśnie znalazłam sposób na jej wykorzystanie :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że Tobie również będzie smakowała :) Ania
Usuń