sobota, 31 października 2015

Dynia makaronowa z mięsnym sosem






Urokowi dyni makaronowej wypełnionej mięsnym sosem chyba nikt nie jest w stanie się oprzeć ;) Pracy jest niewiele, więc niech Was nie przeraża czas gotowania sosu i pieczenia dyni. To jedno z tych dań, które niemal robią się same.

1 makaronowa dynia, ok. 1-5-1,7 kg

1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
3 liście laurowe
2 puszki pomidorów
2 duże lub 3 mniejsze gałązki selera naciowego
500 g wołowiny (można kupić zmieloną)
gałązka szałwii
kilka gałązek tymianku
kilka listków bazylii
oliwa
sól
czerwony pieprz
parmezan


Zmielić wołowinę. Z selera odciąć końce, usunąć za pomocą noża białe włókna. Cebulę obrać i posiekać lub pokroić na cienkie półplasterki. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Na kilku łyżkach oliwy podsmażyć cebulę, czosnek i seler. Dodać zmielone mięso, lekko przesmażyć, a potem zalać sokiem z puszek wraz z pomidorami. Dodać szałwię i tymianek, związane nitką, oraz liście laurowe. Dusić pod przykryciem, na małym ogniu przez dwie godziny. Pod koniec duszenia dodać świeżo zmielone sól i pieprz. W razie potrzeby dodać odrobinę gorącej wody i zamieszać lub, wręcz przeciwnie, odparować sos. Usunąć liście laurowe i pęczek ziół.

Dynię przekroić wzdłuż, usunąć łyżką gniazdo nasienne, umieścić na blasze przecięciami w dół, skórę posmarować oliwą. Piec w temperaturze 200 stopni C przez 40-50 minut (piekłam w górnej komorze piekarnika, termoobieg i górna grzałka).

Wyjąć połówki dyni, odwrócić i przeciągać widelcem po miąższu jak grabkami, tworząc nitki "makaronu". Nałożyć do połówek dyni mięsny sos, posypać je pokrojoną bazylią i  startym parmezanem, a potem przekroić połówki dyni w poprzek. Można też wyjąć miąższ dyni na talerze i nałożyć na niego sos, bazylię i parmezan.


2 komentarze:

  1. Mam dynię makaronową, i chyba właśnie znalazłam sposób na jej wykorzystanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że Tobie również będzie smakowała :) Ania

      Usuń