Pyszne dyniowe tiramisù z dodatkiem korzennych przypraw –
przepis stworzyłam na podstawie ulubionej, tradycyjnej receptury. Na zdjęciach
deser posypany jest domową przyprawą do piernika, ale proponuję obficiej jej
dodać do przełożenia warstw, gdzie nabierze wilgoci, a górę posypać przed
podaniem kakao. Wtedy tekstura tiramisù będzie aksamitna.
500 g mascarpone
2 opakowania podłużnych biszkoptów
4 żółtka
120 g cukru
200 g purée z dyni
kawa
kakao
domowa przyprawa do piernika
amaretto
2 opakowania podłużnych biszkoptów
4 żółtka
120 g cukru
200 g purée z dyni
kawa
kakao
domowa przyprawa do piernika
amaretto
Zaparzyć 3/4 kubka kawy i dopełnić go amaretto. Sparzyć jajka gorącą wodą, ubić żółtka z cukrem, aż masa będzie gęsta, dodać serek i dalej ubijać. Masa nie może spływać z mieszadła robota, musi być bardzo gęsta. Dodać purée z dyni i wymieszać. Purée z dyni, użyte w tym przepisie, nie może być wodniste.
Biszkopty
moczyć w przestudzonej kawie, wylanej na głęboki talerz. Układać je na dnie niezbyt
dużego naczynia (używam naczynia o wymiarach 29x19x5 cm). Na nich położyć i
rozsmarować połowę porcji serka. Posypać obficie przyprawą do piernika. Położyć
kolejną warstwę namoczonych biszkoptów, a na nią warstwę serka. Wstawić do
lodówki na co najmniej dwie godziny, a najlepiej na noc. Przed podaniem
oprószyć kakao.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz