Risotto o orzechowym smaku, którego wcale nie trzeba ciągle
pilnować, jak straszyła Sophie Dahl ;) Wystarczy uważać, aby nie zabrakło
bulionu na patelni, i od czasu do czasu przemieszać ryż.
1 średnia cebula (ok. 80 g)
1 mały ząbek czosnku
200 g brązowego ryżu
750 ml – 1 l bulionu
1 łyżka mascarpone
1 łyżka posiekanej świeżej szałwii
garść migdałów w płatkach
oliwa
Posiekać cebulę i czosnek. Podsmażyć je aż do zeszklenia w
głębokiej, dużej patelni. Dodać ryż i, mieszając, smażyć przez chwilę.
Wlać szklankę bulionu. Co jakiś czas mieszać, zwłaszcza kiedy płynu będzie już niewiele.
Wtedy wlewać kolejne szklanki i mieszać ryż jak wcześniej.
W tym czasie na teflonowej lub ceramicznej patelni podprażyć
płatki migdałów. Kiedy będą już rumiane, szybko przesypać je do innego
naczynia.
Gdy ryż będzie miękki, a bulion zostanie niemal całkowicie
wchłonięty, dodać purée z dyni i wymieszać. Następnie dołożyć mascarpone i
znów wymieszać. Przełożyć na talerze, posypać szałwią i prażonymi migdałami.
Źródło: Sophie Dahl, Apetyczna panna Dahl.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz