sobota, 31 października 2015

Risotto z brązowego ryżu z dynią, mascarpone, szałwią i migdałami według Sophii Dahl




Risotto o orzechowym smaku, którego wcale nie trzeba ciągle pilnować, jak straszyła Sophie Dahl ;) Wystarczy uważać, aby nie zabrakło bulionu na patelni, i od czasu do czasu przemieszać ryż.
 
1 średnia cebula (ok. 80 g)
1 mały ząbek czosnku
200 g brązowego ryżu
750 ml – 1 l bulionu
1 łyżka mascarpone
1 łyżka posiekanej świeżej szałwii
garść migdałów w płatkach
oliwa

Posiekać cebulę i czosnek. Podsmażyć je aż do zeszklenia w głębokiej, dużej patelni. Dodać ryż i, mieszając, smażyć przez chwilę. Wlać szklankę bulionu. Co jakiś czas mieszać, zwłaszcza kiedy płynu będzie już niewiele. Wtedy wlewać kolejne szklanki i mieszać ryż jak wcześniej. 

W tym czasie na teflonowej lub ceramicznej patelni podprażyć płatki migdałów. Kiedy będą już rumiane, szybko przesypać je do innego naczynia.

Gdy ryż będzie miękki, a bulion zostanie niemal całkowicie wchłonięty, dodać purée z dyni i wymieszać. Następnie dołożyć mascarpone i znów wymieszać. Przełożyć na talerze, posypać szałwią i prażonymi migdałami.





Źródło: Sophie Dahl, Apetyczna panna Dahl. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz