piątek, 30 października 2015

Krem z dyni z pestkami smażonymi z cebulą i bitą śmietaną według Rachel Khoo




Zupa, jak pisze Rachel Khoo, posiadająca „alpejski akcent w formie puszystych śnieżynek z bitej śmietany”, wygląda niebanalnie, przypominając raczej deser. Przygotowuję ją nieco inaczej niż autorka – używam wcześniej zrobionego purée z dyni, czosnku nie piekę z dynią, ale smażę z cebulą i pestkami dyni, a bitej śmietany nie ubijam z czarnym pieprzem, lecz posypuję ją aromatycznym, świeżo zmielonym czerwonym pieprzem. 

4 ząbki czosnku
1 duża cebula
1 łyżka masła
1 litr bulionu
garść pestek dyni
100 ml śmietany kremówki
sól
czerwony pieprz

Do gorącego bulionu dodać purée z dyni, wymieszać, zagotować i doprawić pieprzem oraz solą. Na patelni przesmażyć na maśle cebulę pokrojoną w cienkie półplasterki, czosnek przeciśnięty przez praskę i obrane pestki dyni. Ubić śmietanę ze szczyptą soli. Rozlać zupę do talerzy, nałożyć na wierzch cebulę z pestkami i bitą śmietanę, posypać świeżo zmielonym czerwonym pieprzem.


Inspiracja: Rachel Khoo, Moja mała francuska kuchnia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz