To pachnący, bardzo smaczny i bardzo słodki pudding :) Dobry
zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jeśli wolicie tę drugą wersję, gdy
przestygnie, należy dodać do niego nieco płynnej śmietany, aby go rozrzedzić.
Plastry owoców — mango, moreli lub brzoskwiń — można też umieścić na dnie
miseczek, na nich ryż, a udekorować deser siekanymi prażonymi pistacjami lub
migdałami. Gordon zalecał gotowanie ryżu w wodzie, ale użyłam mleka bez
laktozy.
Śmietankę kokosową uzyskacie z mleka kokosowego w puszce.
Należy umieścić je w lodówce na co najmniej kilka godzin. Na górze zbierze się
śmietanka, a dole woda. Ostrożnie, łyżką, wyjmuje się śmietankę. Można też
odwrócić puszkę do góry dnem, otworzyć i odlać wodę. Zwykle śmietanka mocno
twardnieje. Jeśli potrzebna jest bardziej płynna, można ją ogrzać w rondelku.
Jeden raz doznałam porażki, użyłam wtedy mleka TaoTao, śmietanka powstała
rzadka i woda nie oddzieliła się wyraźnie. Nie wiem, czy to przypadkowa wpadka,
bo wróciłam do sprawdzonych wcześniej puszek.
250 g ryżu jaśminowego
1 łodyga świeżej trawy cytrynowej
500 ml mleka
½ łyżeczki soli
100 g drobnego cukru (można mniej)
200 ml śmietanki kokosowej
4 łyżki śmietany kremówki plus ewentualnie do dekoracji
mango
Trawę cytrynową przekroić wzdłuż niemal do końca. Umieścić
ją w rondlu z ryżem, mlekiem i solą. Doprowadzić mleko do wrzenia, zmniejszyć
ogień i gotować pod przykryciem przez 12 minut.
Zdjąć rondel z palnika i, nie zdejmując pokrywki, odstawić
na 5 minut. Usunąć trawę, dodać cukier i mieszać, aż się rozpuści. Dodać
śmietankę kokosową, wymieszać i zostawić pod przykryciem na kolejne 5 minut.
W tym czasie obrać i pokroić mango.
Dodać śmietanę kremówkę, wymieszać dokładnie. Przełożyć do
miseczek, na górze położyć plastry mango (można też ubić niewielką ilość
śmietany kremówki do dekoracji). Podawać na ciepło lub na zimno.
Inspiracja: Gordon Ramsay, Desery.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz