czwartek, 2 marca 2017

Grzanki z halloumi i czarnymi oliwkami według Sophie Dahl


Nie przejmujcie się, jeśli akurat nie przebywacie w Paryżu i nie macie szansy kupić chleba Poilâne, grzanki na zwykłym, wiejskim chlebie na zakwasie też będą smaczne ;) Sophie, jak pisze, spróbowała z mężem podobnych w czasie ulewy po koncercie w Paryżu. Ser gruyère zastąpiła halloumi. Poszłam krok dalej, nie miałam akurat w domu szynki serrano, więc na kromkach położyłam szwarcwaldzką, wcześniej starannie obcinając tłuszcz ;) Grzanki są bardzo sycące, więc polecam je raczej na śniadanie niż kolację.


4-5 kromek chleba Poilâne lub innego chleba na zakwasie
masło
4-10 plastrów szynki serrano lub szwarcwaldzkiej
225 g halloumi
18 czarnych oliwek


Rozgrzać w piekarniku grill (240°C) lub górną grzałkę. 

Kromki chleba lekko opiec w tosterze, a potem posmarować masłem. Na każdej położyć 1-2 plastrów szynki, na nich ser. 

Posiekać oliwki i położyć je na kromkach.

Wstawić tosty do piekarnika na około 5 minut, aż ser się roztopi, a jego brzegi nieco zezłocą. Podawać gorące.




Inspiracja: Sophie Dahl, Na każdą porę. Rok w przepisach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz