Ostatnio często testujemy ryżowe puddingi i owsianki. Tym
razem przepis z gruszkami i cynamonem w rolach głównych ;) Nie
przygotowałam jeszcze ekstraktu cynamonowego, choć mam to planach od dawna,
więc zastąpiłam go ekstraktem z wanilii i mielonym cynamonem. Dodatek crème
fraîche według Sophie nie jest obowiązkowy, ale nie pomijajcie go, odrobina
kwaśnej śmietany świetnie uzupełnia słodycz puddingu i gruszkowego purée.
375 ml mleka
100 g ryżu basmati
2 strączki kardamonu
1 kawałek kory cynamonowej
miód lub syrop klonowy
Purée:
2 gruszki
60 ml soku jabłkowego
1 łyżeczka ekstraktu cynamonowego lub 1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego i ½ łyżeczki cynamonu
W rondelku o grubym dnie zagotować mleko z ryżem, lekko
zgniecionymi strączkami kardamonu i korą cynamonową. Zmniejszyć ogień i
gotować przez 15-20 minut, aż ryż wchłonie mleko i będzie miękki.
W czasie gdy ryż się gotuje, obrać gruszki, usunąć gniazda
nasienne i pokroić owoce na plasterki. Umieścić gruszki z sokiem, ekstraktem i
cynamonem w rondelku. Gotować przez około 5 minut na niezbyt dużym ogniu, a potem
przełożyć do blendera i zmiksować.
Z ryżu wyjąć korę i ziarna kardamonu, dodać do smaku miód
lub syrop klonowy i wymieszać. Przełożyć do miseczek lub większych filiżanek.
Polać zmiksowanymi gruszkami, a na górze położyć łyżeczkę lub dwie crème
fraîche.
Inspiracja: Sophie Dahl, Apetyczna panna Dahl.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz