To przepis na błyskawiczną surówkę z orzechową nutą
uprażonego sezamu. Gok nie precyzował, jakiej odmiany użyć — zdecydowałam się
na czarny sezam, który pięknie kontrastuje z barwą marchewek. Nie mogę się
zdecydować, czy wolę surówkę Goka czy Nigelli ;) Obie są pyszne.
3-4 średnie marchewki
2 łyżeczki nasion czarnego sezamu
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu ryżowego
2 łyżki oleju sezamowego
1 łyżeczka drobnego cukru
Marchewki obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
Na patelni podprażyć sezam, aż ziarenka zaczną pachnieć i
strzelać. Przesypać ziarna do innego naczynia.
Połączyć sos sojowy z octem, olejem i cukrem. Polać sosem
marchewkę i dokładnie wymieszać. Przed podaniem odsączyć marchew z nadmiaru
sosu i posypać uprażonym sezamem.
Surówkę można przechowywać w lodówce do dwóch dni.
Inspiracja: Gok Wan, Kuchnia chińska według Goka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz