sobota, 11 lutego 2017

Surówka z marchwi z sezamem według Goka Wana


To przepis na błyskawiczną surówkę z orzechową nutą uprażonego sezamu. Gok nie precyzował, jakiej odmiany użyć — zdecydowałam się na czarny sezam, który pięknie kontrastuje z barwą marchewek. Nie mogę się zdecydować, czy wolę surówkę Goka czy Nigelli ;) Obie są pyszne.

3-4 średnie marchewki
2 łyżeczki nasion czarnego sezamu
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu ryżowego
2 łyżki oleju sezamowego
1 łyżeczka drobnego cukru

Marchewki obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.

Na patelni podprażyć sezam, aż ziarenka zaczną pachnieć i strzelać. Przesypać ziarna do innego naczynia.

Połączyć sos sojowy z octem, olejem i cukrem. Polać sosem marchewkę i dokładnie wymieszać. Przed podaniem odsączyć marchew z nadmiaru sosu i posypać uprażonym sezamem.

Surówkę można przechowywać w lodówce do dwóch dni.


Inspiracja: Gok Wan, Kuchnia chińska według Goka.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz