Kolejny przepis na szybką zupę dyniową, tym razem bardzo
rozgrzewającą, wzbogaconą nietypowymi przyprawami. Cynamon jest powszechnie
znany, ale kwiat muszkatołowca, czyli macis, już mniej. Jest to właściwie nie
kwiat a osnówka otaczająca pestkę zwaną gałką muszkatołową. W czasie suszenia
osnówka zmienia kolor z jaskrawoczerwonego na żółtobrunatny lub pomarańczowy.
Kwiat muszkatołowca ma korzenny, nieco gorzki i pikantny smak. Najlepiej kupić
całe kwiaty, a nie mielone, ponieważ dłużej zachowają aromat, i zgniatać je w
moździerzu, gdy są potrzebne. W oryginalnym przepisie znajdowała się
maślanka, którą zastąpiłam jogurtem greckim.
350 g batatów
350 g obranej dyni
1½ l bulionu drobiowego albo warzywnego
½ łyżeczki mielonego cynamonu
½ łyżeczki mielonego kwiatu muszkatołowca
świeżo zmielony biały pieprz
jogurt grecki
Bataty obrać i pokroić je razem z dynią w kostkę. Następnie
włożyć warzywa do rondla, zalać bulionem i dodać cynamon i kwiat muszkatołowca.
Doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 15 minut, aż
warzywa będą miękkie. Dodać pieprz.
Zdjąć zupę z ognia i zmiksować ręcznym blenderem, uważając,
aby nie pryskała.
Rozlać zupę do miseczek, dodać do każdej po dwie łyżeczki
jogurtu greckiego.
Źródło: Nigella Lawson, Nigella ekspresowo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz