sobota, 11 lutego 2017

Zupa krem z dyni i słodkich ziemniaków według Nigelli Lawson


Kolejny przepis na szybką zupę dyniową, tym razem bardzo rozgrzewającą, wzbogaconą nietypowymi przyprawami. Cynamon jest powszechnie znany, ale kwiat muszkatołowca, czyli macis, już mniej. Jest to właściwie nie kwiat a osnówka otaczająca pestkę zwaną gałką muszkatołową. W czasie suszenia osnówka zmienia kolor z jaskrawoczerwonego na żółtobrunatny lub pomarańczowy. Kwiat muszkatołowca ma korzenny, nieco gorzki i pikantny smak. Najlepiej kupić całe kwiaty, a nie mielone, ponieważ dłużej zachowają aromat, i zgniatać je w moździerzu, gdy są potrzebne. W oryginalnym przepisie znajdowała się maślanka, którą zastąpiłam jogurtem greckim.

350 g batatów
350 g obranej dyni
1½ l bulionu drobiowego albo warzywnego
½ łyżeczki mielonego cynamonu
½ łyżeczki mielonego kwiatu muszkatołowca
świeżo zmielony biały pieprz
jogurt grecki

Bataty obrać i pokroić je razem z dynią w kostkę. Następnie włożyć warzywa do rondla, zalać bulionem i dodać cynamon i kwiat muszkatołowca.

Doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Dodać pieprz. 

Zdjąć zupę z ognia i zmiksować ręcznym blenderem, uważając, aby nie pryskała.

Rozlać zupę do miseczek, dodać do każdej po dwie łyżeczki jogurtu greckiego.


Źródło: Nigella Lawson, Nigella ekspresowo.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz