niedziela, 13 listopada 2016

Sałatka z marchewki i fistaszków według Nigelli Lawson


Lista składników w tej sałatce jest zaskakująca, ale się sprawdza. W dodatku robi się ją chwilkę, więc nie ma wymówki, że przygotowanie sałatki do obiadu zbyt długo trwa ;) Nadaje się też na przegryzkę. Joanna Chmielewska twierdziła, że przy chrupaniu marchwi więcej kalorii się traci niż przyswaja. Mam wrażenie, że dotyczy to też wersji z orzeszkami ;)

4 marchewki średniej wielkości
75 g solonych orzeszków ziemnych
2 łyżki octu z czerwonego wina
2 łyżki oleju arachidowego
kilka kropli oleju sezamowego

Obrać marchewki i zetrzeć je na tarce o grubych oczkach. Do miski włożyć marchewkę, orzeszki i wlać pozostałe składniki. Wymieszać i podawać.


Źródło: Nigella Lawson, Lato w kuchni przez okrągły rok.


Akcję Orzechowy Tydzień zorganizowała autorka blogu Tak sobie pichcę...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz