sobota, 26 listopada 2016

Majonez na całych jajkach


Każdy ma swoje Waterloo ;) Moim jest majonez na żółtkach. Jakiego przepisu bym nie próbowała, nie uda się. Nie wiem, dlaczego. Wybawieniem okazała się instrukcja firmy Bosch zalecająca użycie całych jajek ;) Na jej podstawie opracowałam własny przepis. Olej i musztardę przechowuję po otwarciu w lodówce, więc są zimne. Jajka zwykle też, ale zdarzyło mi się wziąć ciepłe, a i tak majonez się udał. Z podanych proporcji powstanie 300 g łagodnego majonezu. Możecie dodać więcej musztardy, octu lub wykorzystać pieprz.

2 jajka
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki białego octu winnego
4 szczypty soli
250 ml zimnego oleju rzepakowego

Sparzyć jajka. W blenderze kielichowym zmiksować do połączenia jajka, musztardę, ocet i sól. Stopniowo – przez dozownik –  dodawać olej. 

Przełożyć majonez do zamkniętego pojemnika i przechowywać w lodówce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz