Smørbrød, smørrebrød,
smörgås to kanapka. Brzmi niezbyt ciekawie, ale Skandynawowie doprowadzili przyrządzanie jej chyba do
perfekcji ;) Ich kanapki to małe dzieła sztuki. Zachwycają nie tylko smakiem,
ale i wyglądem, a połączenia składników są niekiedy dla nas dosyć zaskakujące.
Kanapka z ziemniakiem i cebulką
Kiedy pierwszy raz zobaczyłam tę kanapkę, nieco się
zdziwiłam ;) Potem pomyślałam, że skoro daje się ziemniaki do ciasta na chleb,
dlaczego by nie położyć ich na nim. Nie żałowaliśmy, to jest pyszne :)
Czarny pieprz zastąpiłam czerwonym, łagodnym, aromatycznym i pięknie
kontrastującym z zieloną cebulką.
4 kromki żytniego chleba
4 małe ugotowane ziemniaki
4 łyżki majonezu
1-2 łyżek soku z cytryny
2 łyżki kaparów
1 łyżka skórki cytryny cienko startej w paseczki
4 łyżki posiekanej dymki
sól
czerwony pieprz
Kromki posmarować masłem. Pokroić ziemniaki w plasterki i
ułożyć je na kromkach. Majonez wymieszać z sokiem z cytryny i położyć go na
ziemniakach. Na górę dać odsączone kapary, pokrojoną dymkę i skórkę z cytryny.
Kanapki posypać świeżo zmielonym pieprzem i solą.
Źródło: Trine Hahnemann, Scandinavian baking.
Kanapka z jajkiem i anchois
Dla zdeklarowanych miłośników sardeli. Jeśli ich nie
jedliście jeszcze — albo pokochacie, albo znienawidzicie ;)
4 kromki chleba żytniego lub pszennego
masło
sałata
4 jajka ugotowane na twardo
16-20 filetów z sardeli
Kromki posmarować masłem, położyć na nich listki sałaty,
pokrojone w plasterki jajka i udekorować filetami z sardeli, tworząc z nich
kratkę.
Źródło: Nordic Recipe Archive.
Kanapka z łososiem i remuladą
Chciałam podać kanapkę, na której byłby gravlax, czyli
surowy, marynowany łosoś, ale stchórzyłam. Uznałam, że skoro nie mam dostępu do
świeżo złowionego, nie będę ryzykowała. Miałam jednak ochotę na łososia, więc
wykorzystałam wędzonego i połączyłam go z duńskim sosem — remuladą.
4 kromki żytniego chleba
masło
sałata
100 g wędzonego łososia
4 łyżki remulady
koperek
Kanapki posmarować masłem, położyć na nich listki sałaty. Na
nich umieścić kawałki łososia oraz remuladę. Ozdobić kanapki gałązkami koperku.
Kanapki ze smażoną solą i remuladą
Uwielbiam solę, więc tej propozycji nie mogłam pominąć.
Zamiast sosu zrobionego z crème fraîche, dałam remuladę. Powinnam była położyć
na górze jeszcze jakiś koperek lub pietruszkę ;)
4 nieduże filety z soli
1 jajko
4 łyżki żytniej mąki
sól
pieprz
4 kromki żytniego chleba
masło
sałata
Rybę obtoczyć w rozbełtanym jajku, a potem mące z
przyprawami. Usmażyć na maśle na średnim ogniu. Delikatnie osuszyć sole
papierowym ręcznikiem.
Posmarować kromki masłem, położyć na nich sałatę, ciepłe
sole i spore kleksy remulady.
Inspiracja: Danish Open Sandwiches.
Akcję Kuchnia skandynawska prowadzi autorka blogu Mops w
kuchni.
Ślinka mi cieknie, jestem właśnie w porze II śniadania. Muszę popełnić kilka skandynawskich kanapek w następnej akcji. Wybrałaś fajne kanapeczki do zrobienia, wszystko to mój smak :) Tego sosu jestem ciekawa bardzo.
OdpowiedzUsuńDwie takie kanapki mogą nawet obiad zastąpić ;)
UsuńAnia