sobota, 5 listopada 2016

Dyniowe placuszki z lepkimi pekanami według Nigelli Lawson


To chyba najsmaczniejsze placuszki, jakie jadłam. Są niezwykle puszyste, mają piękny kolor i pachną syropem klonowym. Koniecznie przygotujcie purée z dyni i włóżcie je do zamrażarki, aby w Boże Narodzenie przygotować na śniadanie to cudo ;) Nie bez powodu przepis znalazł się w książce „Nigella świątecznie”. 


Maślankę z oryginalnego przepisu zastąpiłam nieco mniejszą ilością greckiego jogurtu. Nigella proponowała jeszcze mleko z łyżką octu, ale ta wersja też mnie nie przekonała ;) Placuszki można odgrzać, ale moim zdaniem najlepsze są świeże.

Placuszki:
2 jajka
360 g jogurtu greckiego
250 g mąki pszennej
3 łyżki drobnego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
¼ łyżeczki soli

olej

Lepkie pekany:
175 g orzechów pekan
2 łyżki syropu klonowego

Do polania:
syrop klonowy

Wszystkie składniki na placuszki (poza olejem) włożyć do misy robota i wymieszać końcówką do ucierania, aż się połączą.

Rozgrzać dwie patelnie. Przed smażeniem każdej partii placuszków posmarować dno patelni odrobiną oleju (robię to, używając papierowego ręcznika). Nakładać niewielkie porcje ciasta, aby gotowe placuszki miały średnicę 7-8 cm. Gdy na placuszkach pojawią się pęcherzyki, odwrócić je i krótko smażyć, aż się zarumienią z drugiej strony. 

Na kolejnej patelni umieścić pekany. Podgrzewać orzechy, mieszając, aż zaczną pachnieć. Wlać syrop klonowy i prażyć orzechy, mieszając, przez około minutę. Placuszki przełożyć na talerzyki, posypać orzechami i polać dowolną ilością syropu klonowego. Podawać na ciepło.


Placki można usmażyć dzień wcześniej i przechowywać je w chłodnym miejscu, na żaroodpornym półmisku, przykryte luźno ułożoną folią aluminiową. Przed podaniem należy włożyć je wraz z folią na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 170°C.


Inspiracja: Nigella Lawson, Nigella świątecznie.

Akcję Orzechowy Tydzień przygotowała autorka blogu Tak sobie pichcę...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz