sobota, 26 listopada 2016

Remulada - duński sos majonezowy z warzywami



„Karol, wbrew własnym i siostrzenicy spodziewaniom, znienacka zrozumiał ją doskonale. Ta remulada do smażonego, panierowanego filetu rybnego, z cytrynką na wierzchu... Z soli, z turbota, z sandacza nawet...” Od kiedy przeczytałam te słowa z książce Joanny Chmielewskiej „(Nie)Boszczyk mąż”, chciałam skosztować remulady. W Polsce nie można było jej dostać, do Danii się nie wybierałam, więc trzeba było uruchomić własną manufakturę ;) Z różnych przepisów, które znalazłam, powstała moja wersja. Często zamiast zwykłych ogórków konserwowych daję ogórki w curry. 

1 porcja majonezu (300 g)
100 g kapusty
75 g ogórków konserwowych lub ogórków konserwowych z curry
1 ząbek czosnku
3 łyżki curry

Kapustę i ogórki drobno posiekać (użyłam przystawki do robota z tarką o dużych oczkach). Czosnek przecisnąć przez praskę do miski z kapustą i ogórkami. Dodać majonez oraz curry, dokładnie wymieszać. 



Akcję Kuchnia skandynawska prowadzi autorka blogu Mops w kuchni.

2 komentarze:

  1. Mniam. Wypróbuję niebawem, a tymczasem bardzo dziękuję za dodanie tego przepisu do akcji. Właśnie o takie przepisy z historią przede wszystkim mi chodzi. Pozdrawiam P.s. Spotkałam się z tym sosem po raz pierwszy w łódzkiej belgijskiej frytkarni ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam curry, a w tym sosie jest go sporo :) Karol miał dobry gust, remulada z solą jest świetna ;)
      Ania

      Usuń