Aromatyczne lody z syropem klonowym i pekanami zawsze kojarzą
mi się z jesienią. Robię je przynajmniej raz w roku, tym razem podałam je na
urodzinach mojego syna :) Dodatkowo chlusnęłam do pucharków odrobinę sosu
czekoladowego zrobionego według tego przepisu. Orzechy pekan, bardziej
delikatne niż włoskie, można podprażyć i posiekać, a potem wymieszać z masą
lub — co wolę — odłożyć do dekoracji.
200 ml mleka
3 żółtka
30 g cukru
300 ml śmietany kremówki
180 ml syropu klonowego
100 g orzechów pekan
Sparzyć jajka. Podgrzać w rondlu mleko. W tym czasie w misie
robota ubić żółtka z cukrem, aż staną się jasne i puszyste.
Wlać żółtka do mleka i, ciągle mieszając, podgrzewać na
niewielkim ogniu, aż masa lekko zgęstnieje i zacznie oblepiać łyżkę (nie może
się zagotować). Zdjąć rondel z ognia i szybko wlać do niego śmietanę oraz syrop
klonowy. Przestudzić masę, a potem schłodzić ją w lodówce przez kilka godzin.
Orzechy podprażyć na patelni, przestudzić i posiekać, a potem wymieszać z
masą lub zostawić do dekoracji. Wyrobić lody w maszynie, następnie przełożyć je
do pojemnika i włożyć na kilka godzin do zamrażarki. (Można też lody — w
przypadku braku maszyny — od razu włożyć do pojemnika i umieścić w
zamrażarce, miksując je po godzinie i trzech godzinach od tego momentu.)
Inspiracja: blog Moje wypieki.
Akcję Orzechowy Tydzień zorganizowała autorka blogu Tak sobie pichcę...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz