niedziela, 23 października 2016

Surówka z dyni i gruszek


Przepisów z dynią w roli głównej na blogu jest już sporo, ale obiecuję, że w tym roku pojawią się kolejne ;) Na początek prosta surówka z dodatkiem gruszek. Jeśli nie macie dyni, którą można jeść na surowo, zblanszujcie startą lub drobno pokrojoną przez 1-3 minut we wrzątku. Tak należy zrobić również w przypadku odmiany Crown Prince pozującej obok talerza ;) Zachęcam jednak do wyprawy na targ lub do dobrego sklepu i kupienia mojej ulubionej dyni prowansalskiej. Mam nadzieję, że jeszcze w tym tygodniu uda mi się przedstawić ją szerzej :)

300 g dyni przeznaczonej do jedzenia na surowo, np. prowansalskiej
2 gruszki
garść orzechów włoskich
garść listków mięty
2 łyżki miodu
2 łyżki soku z cytryny

Dynię zetrzeć na grubej tarce. Gruszki pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w plasterki. Orzechy posiekać. Dynię, gruszki i orzechy włożyć do miseczki, zalać miodem oraz sokiem z cytryny i dokładnie wymieszać. Przełożyć na talerzyki i posypać listkami mięty.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz